Actualitzat 07/04/2014 17:34

El president de Ruanda recorda el genocidi i critica França

"Podríem haver fet molt més", admet el secretari general de l'ONU

KIGALI, 7 Abr. (Reuters/EP) -

Líders internacionals i ciutadans ruandesos han recordat aquest dilluns a Kigali els vint anys transcorreguts des del genocidi que va costar la vida a més de 800.000 persones.

   Ho han fet en una cerimònia marcada pel simbolisme, el president Paul Kagame ha reiterat, veladament, les seves crítiques cap al paper desenvolupat per França.

   La massacre, en què van morir sobretot membres de la minoria tutsi i hutus moderats, es va estendre durant cent dies a partir del 6 d'abril del 1994, poc després de l'assassinat del president Juvenal Habyarimana (hutu), que va morir per un atac contra el seu avió.

   Els assassinats van arribar al seu final el juliol del 1994 quan els milicians del Front Patriòtic Ruandès, liderat per l'actual president, Paul Kagame, van entrar a la capital ruandesa des d'Uganda i es van fer amb el control del país.

   Un estadi de la capital, Kigali, ha estat escenari d'una cerimònia oficial de commemoració de la qual s'ha absentat França, molest per una entrevista concedida fa poc per Kagame i en què el mandatari acusava París de tenir una responsabilitat "directa" pels seus llaços amb Habyarimana.

   França ha reconegut errors en les seves relacions amb el país africà, però ha insistit que no ha tingut cap responsabilitat i ha negat, entre d'altres acusacions, que entrenés les milícies responsables dels assassinats massius.

   Kagame ha evitat aquest dilluns fer al·lusió directa, però ha advocat públicament per "explicar completament" la història del genocidi. En aquest sentit, ha subratllat que, si bé van ser persones de nacionalitat ruandesa els autors materials del genocidi, "la història i els orígens" de les massacres van "més enllà" del país.

   "Cap país és tan poderós, fins i tot els que creuen que ho són, per canviar els fets", ha dit Kagame, en el que s'ha entès com una al·lusió vetllada a França. Al discurs, pronunciat sobretot en anglès i kinyarwanda, ha postil·lat en francès: "Els fets són insistents".

   L'exministre francès Alain Juppé, cap de la diplomàcia gala el 1994, ha demanat al president francès, François Hollande, que defensi l'honor del país davant del règim ruandès, al qual ha acusat de "falsificar la història".

   Hollande, tot i això, ha evitat fer referències a les evidents disputes entre París i Kigali en el seu comunicat de record. "En aquest dia de commemoració, França està al costat de tots els ruandesos per honrar la memòria de les víctimes del genocidi", s'ha limitat a assenyalar.

"MAI MÉS"

   Entre els dirigents internacionals que sí que han assistit a l'acte celebrat aquest dilluns figura el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon. L'organització internacional també ha estat objecte de crítiques en aquestes dues dècades per la retirada dels seus 'cascos blaus' abans del genocidi.

   "No hem de deixar de repetir les paraules 'mai més' una i una altra vegada", ha reclamat Ban, que d'una banda ha reconegut l'"extraordinària valentia" de nombroses persones, inclòs personal de les Nacions Unides, però que, per una altra, també ha assumit errors. "Podríem haver fet molt més", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés