Rouhani diu que l'Iran continuarà en el pacte nuclear

Publicat 11/11/2019 15:55:40CET
Hassan Rouhani.
Ebrahim Seydi/Iranian Presidency / DPA - Archivo

MADRID, 11 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de l'Iran, Hassan Rouhani, ha afirmat aquest dilluns que el país pretén mantenir-se dins de l'acord nuclear signat el 2015 per poder beneficiar-se de la clàusula sobre la fi del 2020 de l'embargament d'armes imposat per les Nacions Unides.

"Si continuem en l'acord nuclear, complirem un gran objectiu en termes de política, seguretat i defensa", ha dit, abans de recordar que es va donar suport a la fi de l'embargament amb la resolució 2231 del Consell de Seguretat de l'ONU, que va ratificar l'acord.

"Aquest és un dels efectes importants d'aquest acord. En cas contrari, podríem deixar l'acord avui, però el tipus de beneficis que esperem obtenir l'any que ve no existiria", ha argumentat.

Així, ha defensat la necessitat de "pensar on són els interessos del país", si bé ha recalcat que Teheran no volia mantenir la totalitat dels seus compromisos amb el pacte mentre altres "no feien res".

"Per això, adoptem un punt mitjà per mantenir l'acord i preservar-lo mentre reduim el que es pacti fer segons l'acord, pas a pas", ha explicat, segons ha informat la cadena de televisió iraniana Press TV.

En aquest sentit, ha ressaltat que les capacitats nuclears de l'Iran són ara "millors que mai". "Farem front als nostres enemics amb tot el nostre poder. No hem fet res il·legal encara i no ens inclinarem davant de les seves ordres", ha indicat.

Rouhani ha preguntat als països occidentals si "els molesta que s'hagi reactivat Fordow, el reinici de l'enriquiment nuclear i l'acceleració (dels treballs) a Arak". "Llavors haurien de complir també amb els seus compromisos", ha resolt.

L'acord nuclear, que implica la retirada de sancions contra l'Iran, va ser dissenyat per augmentar el període de temps que la República Islàmica necessitaria per acumular prou material fisible per fabricar una bomba nuclear, i passarà de dos a tres mesos a prop d'un any per les restriccions al seu programa atòmic.

Iran, que encara nega que fabriqui bombes nuclears, ha donat recentment un altre termini de dos mesos al Regne Unit, França i Alemanya per poder mantenir l'acord. Teheran ha assenyalat que està obert al diàleg si Washington retira totes les sancions i torna a incorporar-se al pacte.

En aquest sentit, ha insistit en tot moment que els incompliments de part de les seves obligacions adoptades durant els últims mesos estan contemplats per l'acord del 2015 en cas que algunes de les parts deixés de mantenir els seus compromisos i ha ressaltat que són "reversibles" si hi ha una resposta a les seves demandes.