Publicat 17/11/2019 11:14:57 +01:00CET

El retorn del nacionalisme de la mà de la família Rajapaksa marca les eleccions de Sri Lanka

Seguidores de Gotabaya Rajapaksa celebran la victoria del ex ministro de Defensa y nuevo presidente del país
REUTERS / DINUKA LIYANAWATTE

MADRID, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

L'ex ministre de Defensa de Sri Lanka, Gotayaba Rajapaksa, s'ha alçat com a vencedor directe de les eleccions presidencials a Sri Lanka amb més del 50 per cent dels vots que necessitava per obtenir el triomf directe, cosa que suposa el retorn del nacionalisme al poder executiu en la figura d'un altre integrant més de la família que ha guiat el país durant els últims 15 anys.

Gotayaba, germà de l'ex president Mahinda Rajapaksa, ha aconseguit el triomf apel·lant a la sensació d'inseguretat que es respirava al país des dels atemptats del Diumenge de Pasqua d'aquest any que van costar les vides de més de 250 persones, per a dissort de la minoria tàmil que havia dipositat la seva confiança en el candidat rival i ministre d'Habitatge, Sajith Premadasa.

Els tàmil associen inevitablement el nom de Rajapaksa als últims dies de la guerra civil que va acabar el 2009, una de les majors atrocitats d'aquest últim quart de segle, com denuncien nombroses organitzacions humanitàries: el bombardeig dels últims reductes dels rebels tàmils en el nord del país i la població civil que mirava de fugir de la zona.

L'operació va acabar, segons estimacions, amb més de 40.000 morts. El Govern ceilandés va negar en el seu moment les acusacions de genocidi i va responsabilitzar els rebels d'usar els civils com a escuts humans. El nou president del país era ministre de Defensa en aquesta època.

S'espera que el mandatari assigni als seus germans llocs clau en el poder mentre intensifica les relacions amb la Xina a través de nous projectes d'infraestructura que amenacen amb endeutar encara més el país.

En els seus primers comentaris després de la victòria, Rajapaksa va intentar marcar un to de conciliació en el principi "d'un nou viatge del que tots els ceilandesos formen part". "Unim-nos en pau, amb dignitat i disciplina", ha publicat en el seu compte de Twitter.

Els primers resultats del recompte de vots concedeixen fins al moment a Premadasa el 43,5 per cent dels vots, mentre que el seu principal rival, l'exministre de Defensa, ha obtingut el 50,1 per cent, ha recollit el diari local 'Daily Mirror'.

"És un privilegi per a mi honrar la decisió de la gent i felicitar Gotabaya Rajapaksa en la seva elecció com a setè president de Sri Lanka", ha indicat Premadasa en un comunicat que ha difós mitjançant el seu compte de Twitter, en el qual també ha expressat el seu "agraïment" als seus votants.

"Després de decisió d'avui de l'electorat, he decidit renunciar com a líder del Partit d'Unitat Nacional amb efecte immediat", ha detallat Premadasa.

Així mateix, el titular d'Habitatge ha reconegut que el país acaba de presenciar "les eleccions presidencials més pacífiques de la història de la nostra república", la qual cosa ha considerat com a "resultat dels guanys democràtics i reformes institucionals que han tingut lloc en els últims cinc anys".

Els observadors electorals no coincideixen amb aquesta valoració. El Centre de Seguiment de la Violència Electoral, un organisme independent, ha comptabilitzat almenys 196 incidents durant la jornada, inclosos almenys tres atacs i 61 casos d'intimidació.

No obstant això, el president de la Comissió Electoral, Mahinda Deshapriya, ha assegurat que no han acoquinat les minories, que haurien acudit en gran nombre a votar. Així, la Comissió Electoral ha informat d'una participació de més del 80 per cent, presumiblement la més elevada en la història del país.

Amb tot, el candidat derrotat ha emplaçat el vencedor dels comicis a "assegurar que l'ambient postelectoral sigui pacífic i que cap ciutadà o partidari" del seu partit sigui "perseguit o perjudicat" per donar suport a la seva candidatura.