Publicat 11/6/2019 19:27:04CET

Retorn a la lectura: Biblioteca de la Universitat de Mossul

PNUD IRAK / VINCENT HAIGES

MADRID, 9 Juny (Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament)

Quan Estat Islàmic controlava Mossul, a les persones se les negava l'accés als llibres que no s'alineaven amb la seva ideologia. Es restringia la creativitat, els estudiants van deixar d'aprendre i les biblioteques estaven buides. Però moltes persones es van arriscar i van continuar llegint a casa: els llibres eren massa importants com per deixar-los en un costat.

Abans de la seva destrucció, la Biblioteca Central de la Universitat de Mossul era una icona cultural. Era un formiguer d'activitats i n'acollia prop d'un milió de recursos. Durant el control d'Estat Islàmic, va patir-hi el bombardeig de míssils i greus incendis. Els enderrocs cobrien cada pis del centre.

Aquí van ingressar els equips de retirada d'enderrocs del PNUD que, en el període d'unes poques setmanes, van buidar els enderrocs i van preparar l'edifici per a la reparació. El grup va comptar amb unes 150 persones, totes originàries de Mossul, i moltes d'elles dones o estudiants de la universitat amb bons records de la biblioteca.

L'àrdua tasca de reposar els llibres ha començat. Les universitats de tot el món han donat milers de llibres a la Biblioteca Central de Mossul, que actualment estan sent indexats i a la disposició dels estudiants.

Avui el PNUD treballa amb la col·laboració del Govern de l'Iraq per rehabilitar l'estructura de la Biblioteca Central. Mentre, els estudiants aprofiten les biblioteques temporals que van sorgir a la universitat per continuar amb la seva lectura i aprenentatge.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.