Publicat 11/06/2019 19:27CET

Retorn a la lectura: Biblioteca de la Universitat de Mossul

Regreso a la lectura: Biblioteca de la Universidad de Mosul
PNUD IRAK / VINCENT HAIGES

MADRID, 9 Juny (Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament)

Quan Estat Islmic controlava Mossul, a les persones se les negava l'accés als llibres que no s'alineaven amb la seva ideologia. Es restringia la creativitat, els estudiants van deixar d'aprendre i les biblioteques estaven buides. Per moltes persones es van arriscar i van continuar llegint a casa: els llibres eren massa importants com per deixar-los en un costat.

Abans de la seva destrucció, la Biblioteca Central de la Universitat de Mossul era una icona cultural. Era un formiguer d'activitats i n'acollia prop d'un milió de recursos. Durant el control d'Estat Islmic, va patir-hi el bombardeig de míssils i greus incendis. Els enderrocs cobrien cada pis del centre.

Aquí van ingressar els equips de retirada d'enderrocs del PNUD que, en el període d'unes poques setmanes, van buidar els enderrocs i van preparar l'edifici per a la reparació. El grup va comptar amb unes 150 persones, totes originries de Mossul, i moltes d'elles dones o estudiants de la universitat amb bons records de la biblioteca.

L'rdua tasca de reposar els llibres ha comenat. Les universitats de tot el món han donat milers de llibres a la Biblioteca Central de Mossul, que actualment estan sent indexats i a la disposició dels estudiants.

Avui el PNUD treballa amb la collaboració del Govern de l'Iraq per rehabilitar l'estructura de la Biblioteca Central. Mentre, els estudiants aprofiten les biblioteques temporals que van sorgir a la universitat per continuar amb la seva lectura i aprenentatge.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés