Publicat 04/10/2014 10:41

Renzi es manté ferm malgrat l'augment dels seus crítics

El mandatari defensa el "canvi" i se centra a aprovar la reforma laboral malgrat retrets en nombrosos sectors, inclosos companys de formació

ROMA, 4 oct. (EUROPA PRESS) -

El primer ministre italià, Matteo Renzi, ha hagut de fer front a un augment de les crítiques durant les últimes setmanes, tant per la lentitud d'aprovació de les seves reformes com per la polèmica que sorgeix de les seves propostes. Davant de la situació, el mandatari ha optat per continuar defensant la necessitat d'aconseguir el "canvi" que va prometre quan va arribar al poder i centrar-se en la seva polèmica reforma laboral, que ha trobat detractors entre les seves pròpies files.

Quan va arribar al poder el mes de febrer passat i es va convertir en el primer ministre més jove d'Itàlia forçant la marxa d'Enrico Letta --un moviment no exempt de polèmica--, Renzi va voler encarnar la motivació i il·lusió per fer un canvi a Itàlia. "La tasca és dura, difícil. Però som Itàlia, i triomfarem. El compromís: ser fidels a nosaltres mateixos, lliures i senzills", va escriure a Twitter el dia que va jurar el seu càrrec.

Per a això es va comprometre a aprovar "una reforma al mes", amb l'objectiu d'arribar al començament de la presidència de la Unió Europea al juliol amb els deures fets. Una nova llei electoral, laboral i un Senat completament reformat per superar el bicameralisme perfecte eren les seves principals metes.

A més, el mandatari es va veure amb més suport per l'electorat a les eleccions europees, aprovant amb nota el seu primer examen davant de les urnes. Renzi es va marcar com a objectiu superar el 26 % obtingut per la seva formació a les eleccions generals i es va fer amb un 40,8 % dels vots, una victòria que va qualificar d'"històrica" per al Partit Democràtic i davant de la que es va comprometre a treballar "per una Itàlia que canviï Europa".

Tot i això, el camí no està sent fàcil. Renzi ha estat criticat per nombrosos sectors, entre sindicats, líders empresarials i bisbes catòlics, al qual també s'han unit els editorials dels directors principals diaris, 'La Repubblica' i 'Il Corriere della Sera'. El director de l'últim, Ferrucio de Bortoli, ha afirmat que el primer ministre "no el convencia" per la seva forma de "gestionar el poder", a més d'assegurar que el principal enemic del mandatari era "ell mateix".

El que fos alcalde de Florència va respondre de manera contundent a aquestes crítiques i als rumors que apuntaven a la seva possible dimissió. "Si creuen que tenen els suports necessaris i al candidat correcte, deixem que ho intentin", reptava als líders empresarials, assegurant que no tenia cap intenció d'abandonar el Govern, el mandat del qual culmina el febrer de 2018.

LA POLÈMICA REFORMA LABORAL

L'últim dels seus esculls és la reforma laboral, que ha estat titllada de massa "liberal" i que inclou la modificació d'un dels articles "sagrats" de l'Estatut dels Treballadors, el que fa referència a l'obligació de readmetre un treballador acomiadat de manera improcedent. L'article 18 mantindria el pagament d'una indemnització en aquests casos, tot i que s'eliminaria la readmissió del treballador.

Renzi ja ha aconseguit el vistiplau de la seva formació, després d'un ardu debat entre les seves files que el mandatari ha optat per definir com una cosa positiva. "Per a mi això és un partit polític, un lloc on es pot parlar", ha afirmat. De fet, un dels seus diputats més crítics, l'exsecretari general del PD Pierluigi Bersani, ha assegurat que votarà a favor i ha subratllat la seva "lleialtat" al partit i al Govern.

Tot i això, els sindicats continuen mostrant la seva oposició a la derogació de l'article 18, davant de la que van amenaçar amb mobilitzacions i fins i tot amb una vaga general. Tot i que durant els últims dies Renzi ha obert una porta a la negociació, davant de la que la secretària general de la Confederació General Italiana de Treballadors (CGIL), Susanna Camusso, s'ha mostrat disposada. "També Renzi ha entès que el debat serveix", ha afirmat.

CAIGUDA DELS AFILIATS

D'altra banda, 'La Repubblica' ha donat a conèixer un nou revés per al primer ministre, amb la publicació de la caiguda del nombre d'afiliats del Partit Democràtic. En un any la formació hauria perdut més de 400.000 inscrits, malgrat ser la més votada i el seu líder un dels polítics millors valorats. "L'espina dorsal del PD ha desaparegut", ha afirmat el diari.

Aquestes xifres no han agradat a Bersani, que ha advertit que "un partit format només per electors i no per inscrits no és un partit". "Els estatuts diuen que el PD és un partit 'd'inscrits i electors'. Òbviament si es convertís en un partit d'electors seria una altra cosa. Un espai polític i no un subjecte polític", ha afirmat, donant a entendre que si la situació no canvia, optaria per abandonar la formació.

"HEM DE CANVIAR"

Malgrat tots aquests obstacles, Renzi continua utilitzant la paraula "canvi" en els seus discursos i entrevistes. Davant del 'Washington Post' va reiterar fa una setmana la necessitat d'emprendre les reformes que el país ha demanat i intentat impulsar durant anys. "Podem i hem de canviar", ha assegurat, recorrent a la crisi com el principal motiu. "Sense el canvi és impossible creure en el futur", ha subratllat.

En aquest sentit, el primer ministre s'ha mostrat confiat a comptar amb el recolzament de la població, malgrat l'oposició dels sindicats davant de la seva reforma laboral. "La població està del nostre costat, no al dels sindicats. Tot ha de canviar a Itàlia, i canviarà", ha afirmat Renzi, tot i que ha reconegut que el seu conjunt de mesures són "fàcils d'explicar però no de fer". "Si fossin fàcils de fer, algú més ho hauria fet".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés