Actualitzat 29/11/2018 10:25

El Regne Unit perdria més d'un 10% del seu PIB en el pitjor escenari del Brexit, segons el Banc d'Anglaterra

Theresa May
SKY NEWS - Archivo

MADRID, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

El pitjor dels escenaris possibles contemplat pel Banc d'Anglaterra a causa de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) és que no s'aconseguís cap tipus d'acord sobre el Brexit i que aquest acord tingués lloc sense cap període de transició, la qual cosa restaria fins a un 10,5% del PIB del país britànic en comparació a la tendència de l'economia abans del referèndum celebrat el juny del 2016.

En relació amb el nivell de l'economia previst per al primer trimestre del 2019, el PIB del Regne Unit en l'escenari més ombrívol plantejat per l'entitat arribaria a baixar un 8% per al 2023, una caiguda més pronunciada que la contracció del 6,25% registrada durant la Gran Recessió.

En el cas del mercat laboral, en què l'ocupació es manté en màxims històrics i l'atur registra mínims des dels anys 70, el Banc d'Anglaterra adverteix que en cas d'una retirada brusca i desordenada de la UE, l'atur podria pujar fins al 7,5% i la inflació escalar fins al 6,5%, amb una caiguda del 30% en el preu de l'habitatge i del 48% en el de les oficines.

Per la seva banda, la cotització de la lliura esterlina en el pitjor dels escenaris possibles pel Brexit registraria una caiguda del 25%, mentre que el Banc d'Anglaterra es veuria forçat a respondre a la situació amb pujades dels tipus d'interès, que arribarien a aconseguir el 5,50%, davant del 0,50% de l'actualitat.

Els escenaris plantejats pel Banc d'Anglaterra en resposta a la petició del Comitè del Tresor de la Cambra dels comuns assenyalen, per contra, que en el cas que el Regne Unit mantingués una "estreta" relació amb la UE després de la seva sortida, en línia amb l'acord de sortida proposat per la primera ministra, Theresa May, la pèrdua del PIB en comparació amb la hipòtesi de permanència a la UE es veuria minimitzat a un rang d'entre l'1,25% i el 3,75%.

D'aquesta manera, aquest escenari de relació estreta entre el Regne Unit i la UE oferiria al país britànic l'oportunitat d'incrementar fins a un 1,75% el seu PIB per al 2023 en comparació de les anteriors previsions del banc central.

En qualsevol cas, l'anàlisi del Banc d'Anglaterra constata que la reducció del grau d'obertura de l'economia britànica reduirà la productivitat del país i el PIB a curt termini, situacions que es veurien "amplificades" en el cas que la sortida de la UE es produís sense acord i sense un període de transició.

D'aquesta manera, el banc central assenyala que "adoptarà tots els passos necessaris per aconseguir els seus objectius, sigui quina sigui la forma que adopti el Brexit", encara que reconeix que les perspectives d'inflació, creixement i ocupació depenen de manera significativa de la naturalesa d'aquesta retirada, particularment de la forma que prenguin els nous acords comercials entre la UE i el Regne Unit, així com si existeix una transició suau o no, i com és la resposta de les llars i els mercats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés