Publicat 25/03/2014 09:55

RDCongo.- ACNUR mostra la seva commoció per la mort de 98 refugiats en un naufragi al llac Albert

MADRID, 25 març (EUROPA PRESS) -

L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha expressat aquest dilluns la seva "commoció i tristesa" per la mort de prop d'un centenar de refugiats després de l'enfonsament d'un vaixell al llac Albert, ubicat a la frontera entre Uganda i República Democràtica del Congo (RDC).

"Aquesta tragèdia m'ha impactat profundament", ha dit l'alt comissionat, Antonio Guterres. "Els meus pensaments estan amb els que han perdut els seus éssers estimats i amb els supervivents", ha afegit.

Alhora, ha expressat el seu agraïment al Govern d'Uganda i a la resta d'organismes que han organitzat les tasques de rescat i que estan recolzant els supervivents. "He demanat a l'oficina d'ACNUR a Uganda que doni ple suport als esforços de les autoritats per assistir les víctimes i els seus familiars".

Els serveis de rescat han aconseguit treure amb vida a 41 persones de les aigües del llac, també conegut com a llac Albert Nyanza o llac Mobutu Sese Seko, si bé diverses desenes segueixen desaparegudes.

La premsa ugandesa ha xifrat en vora 150 el nombre de persones que viatjaven en aquest vaixell, si bé fonts locals de la província de Kivu han dit que l'esmentat número podria ascendir a 300.

ACNUR i el Govern ugandès estan facilitant a més el trasllat dels cadàvers de tornada a la República Democràtica del Congo. Uganda albergava a final de febrer vora 329.000 refugiats i sol·licitants d'asil, i aproximadament la meitat d'aquests són congolesos.

Durant els tres últims mesos, ACNUR ha detectat un augment en el nombre de refugiats del Congo que tornen al seu país de manera espontània, molts d'ells després de viure dos i tres anys a Uganda, a mesura que la situació en les seves àrees de residència es va estabilitzant i perceben que hi ha una mica més de seguretat.

La província de Kivu ha estat focus durant anys dels enfrontaments entre l'Exèrcit i el Moviment 23 de Març (M23), que va anunciar el novembre el cessament de les hostilitats. Tot i això, a la zona hi segueixen actives les Forces Democràtiques per a l'Alliberament de Ruanda (FDLR).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés