Publicat 22/11/2017 12:28

Ratko Mladic, el carnisser de Bòsnia, condemnat a cadena perpètua per genocidi, crims de guerra i de lesa humanitat

Ratko Mladic
TPIY

MADRID, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPIY) ha condemnat aquest dimecres l'excomandant Ratko Mladic, conegut popularment com 'el carnisser de Bòsnia', a cadena perpètua pel genocidi de la població bosniana a Srebrenica, així com pels crims de guerra i de lesa humanitat comesos durant el conflicte armat (1992-1995).

Dels onze càrrecs que pesaven contra Mladic, n'ha estat declarat culpable de deu, inclòs el de genocidi de Srebrenica, el més important. No obstant això, s'ha lliurat del càrrec de genocidi per provocar l'extermini de la població bosniana i bosniocroata.

El president del TPIY, Alphons Orie, que ha llegit el veredicte, ha afirmat que Mladic va voler crear territoris "ètnicament nets" de bosnians (musulmans) i bosniocroats i l'ha responsabilitzat "personalment" de llançar una "empresa criminal" per aterrorizar la població civil de Sarajevo durant el llarg setge a la capital bosniana.

EXTENS PLEC DE CÀRRECS

Mladic estava acusat de dos càrrecs de genocidi per la massacre de Srebrenica --en la qual els militars sota el seu comandament van matar més de 8.000 nens i homes bosnians en els primers dies de juliol del 1995-- i per promoure l'eliminació dels bosniocroats i els bosnians durant el conflicte armat.

També pesaven en contra seu cinc càrrecs de crims de lesa humanitat --persecució, extermini, assassinat, deportació i per actes inhumans-- i quatre de crims de guerra --assassinat, terror, atacs il·legals contra civils i presa d'ostatges--.

En concret, ha estat processat per assassinat i per sembrar el terror amb les forces militars sota el seu comandament mitjançant el setge de Sarajevo, càrrec que es va perllongar de maig del 1992 a novembre del 1995 i que va incloure el bombardeig del mercat de la capital bosniana, en el qual van morir 66 civils.

El general, de 74 anys d'edat, va ser detingut a Sèrbia el maig del 2011 després d'haver passat més d'una dècada com a fugitiu. Des de llavors, ha provat nombroses tretes legals per frenar el procés judicial en contra seu, esgrimint, entre d'altres coses, motius de salut.

No obstant això, la Fiscalia ha aconseguit impulsar el cas fins a les seves últimes conseqüències. L'acusació demanava cadena perpètua perquè, segons el seu escrit, no hi ha dubte que Mladic perseguia la "destrucció física" de bosniocroats i musulmans bosnians.

UN ERROR HISTÒRIC

La causa contra Mladic té una especial càrrega simbòlica per a la població bosniana, que el considera el braç executor de la massacre de Srebrenica, un genocidi reconegut com a tal per la comunitat internacional, per les Nacions Unides i pel TPIY, però que Sèrbia i la República Srpska (l'entitat serbobosniana de Bòsnia) segueixen negant.

També se segueix amb atenció entre la població serbobosniana, que el considera un heroi de guerra. El president de la República Srpska, Milorad Dodik, ha insistit en les últimes hores que no havia de ser condemnat perquè només va complir el seu deure "com a patriota" i va advertir que, si hi havia una sentència en contra seva, "el mite seguirà creixent".

El veredicte contra el general Mladic arriba després que el març del 2016 el TPIY, amb seu a la Haia , condemnés a 40 anys de presó per genocidi i crims de lesa humanitat l'antic líder de la República Srpska de Bòsnia Radovan Karadzic.

A més, aquesta sentència ha estat l'últim dictat pel TPIY, que deixarà de funcionar el 31 de desembre, després de més de 20 anys en els quals ha jutjat un total de 161 casos. Els recursos que quedin pendents, com el de Karadzic o el que pugui presentar Mladic, quedaran a càrrec d'un tribunal menor creat també per les Nacions Unides.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés