Publicat 19/03/2015 15:55

Rajoy diu no estar molest per no estar convidat a la minicimera sobre Grècia

Mariano Rajoy y Juan Manuel Moreno
TAREK/PP

BRUSSEL·LES, 19 març (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit que "no" se sent molest per la minicimera sobre Grècia que se celebra aquest dijous en format reduït en els marges del Consell europeu i en la qual Espanya no participa, però sí els líders d'Alemanya, França, Grècia i els líders de les institucions europees.

"No crec que sigui determinant (la cimera sobre Grècia). Determinant és el que digui l'Eurogrup, que és on es prenen les decisions per unanimitat", ha declarat el president del Govern espanyol a la premsa a Brussel·les, a la seva arribada a la tradicional reunió de líders del Partit Popular Europeu que precedeix al Consell europeu.

El primer ministre belga, Charles Michel, sí que ha criticat la reunió en format reduït i ho ha considerat un "problema" perquè la situació de Grècia afecta a molts Estats membres, segons ha explicat en declaracions al diari 'Le Soir'.

Preguntat per si comparteix amb Michel aquest malestar, Rajoy ha resolt amb un "jo no" i ha insistit que, en la seva opinió, la reunió, que ha estat sol·licitada pel primer ministre hel·lè, Alexis Tsipras, és una reunió de "bons oficis" que pot servir per convèncer Atenes que ha de "complir" amb els seus compromisos assumits amb la zona euro.

"A mi em sembla bé que se celebri aquesta reunió, però l'important és que Grècia compleixi els seus compromisos i que les decisions s'adoptin on s'adoptaran, que és a l'Eurogrup", ha dit Rajoy.

"A partir d'aquí -ha continuat-- tot el que pugui servir per llimar asprors i convèncer els grecs que les normes hi són per complir-les i no es poden saltar, doncs a mi em sembla positiu".

La reunió de caps d'Estat i de Govern de la UE que arrenca aquesta tarda a Brussel·les serà la primera ocasió en què Rajoy i Tsipras coincideixen, després de les crítiques d'Atenes al paper d'Espanya i Portugal en les negociacions per prorrogar el rescat hel·lè. El Govern hel·lè va acusar Madrid i Lisboa de tractar de boicotejar aquestes converses.

Preguntat per aquesta situació, Rajoy no ha contestat la pregunta dels periodistes sobre si ha passat pàgina, ni ha aclarit si es veurà de manera bilateral amb el seu col·lega grec. "Jo em reuneixo amb tothom que vulgui reunir-se amb mi i, a més, com és natural, és la meva obligació", ha reblat.

SATISFET AMB SUPORT DE LA UE A INTERCONNEXIONS ENERGÈTIQUES

D'altra banda, Rajoy s'ha mostrat "satisfet" pel text de conclusions que aprovaran els líders europeus al final de la cimera el divendres, perquè recull diversos assumptes d'interès per Espanya.

En aquest sentit, el president del Govern espanyol ha destacat el compromís per avançar cap a un mercat únic de l'energia i ha subratllat que els líders preveuen donar suport al recent acord entre Espanya, França i Portugal per impulsar les interconnexions energètiques de la península Ibèrica i la resta del continent, perquè és una aposta per "abaratir l'energia".

L'energia és una qüestió "cabdal" per Espanya, ha explicat el president, perquè "del que es tracta és de poder abaixar el preu" de la llum i del gas tant en la factura del consumidor com en la de les empreses, amb l'objectiu de reforçar la seva "competitivitat" perquè redundarà en una riquesa més gran i creació d'ocupació.

Els líders discutiran també sobre la situació econòmica de la Unió Europea i sobre les reformes estructurals iniciades en els Estats membres. Sobre aquest assumpte, Rajoy ha destacat "l'enorme diferència" que segons el seu parer hi ha entre la situació d'Espanya el 2012, quan va arribar al Govern espanyol, i l'actual.

"Llavors érem sens dubte el malalt d'Europa, avui per fortuna Espanya ja està creixent, creant ocupació, crec que el 2015 serà bo", ha indicat Rajoy. Amb tot, ha concedit que "queden coses per fer" per superar les "seqüeles" de la crisi, inclòs "l'elevadíssim atur", encara que ha recalcat que el canvi és "molt considerable".

"Es tracta que perseverem i mantinguem la mateixa política econòmica", ha conclòs.

La política Exterior també forma part de l'agenda dels mandataris europeus, per discutir qüestions com les sancions a Rússia pel seu paper en el conflicte a l'est d'Ucraïna i també l'amenaça del terrorisme jihadista i la inestabilitat en el nord d'Àfrica.

Sobre aquest punt, Rajoy ha assenyalat Líbia com un assumpte que "preocupa" a Espanya i ha demanat que la Unió Europea s'esforci a donar suport a la creació d'institucions als països del nord d'Àfrica, a lluitar contra la pobresa i a garantir la seguretat i els drets humans. "A partir d'aquí vindrà tota la resta, però aquestes han de ser les prioritats en les quals crec que hem de concentrar-nos", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés