Publicat 01/11/2021 13:50CET

Quinze països, entre aquests Espanya, impulsen iniciatives per enfortir els oceans per fer front al canvi climàtic

Diversos països impulsen que la CO26 impulsi el paper dels oceans com a actor clau enfront del canvi climàtic.
BECAUSE THE OCEAN

MADRID, 1 nov. (EUROPA PRESS) -

Una quinzena de països, entre aquests Espanya, ha signat una declaració per impulsar que la XXVIa Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l'ONU (COP26) que va començar aquest diumenge a Glasgow (Regne Unit) promogui actuacions per enfortir el paper dels oceans en la lluita contra el canvi climàtic.

La tercera Declaració 'Because the Ocean' l'ha presentat a la ciutat escocesa el Príncep Albert II de Mònaco, que ha insistit en la idea que protegir els oceans és sinònim de protegir el clima. En la presentació de la iniciativa que està oberta perquè altres països s'hi sumin al llarg de les dues setmanes de negociacions climàtiques, també han participat la presidenta de la COP25 i ministra de medi ambient xilena, Carolina Schmidt; el secretari general del Fòrum del Pacífic Sud, Henry Puna; la ministra de Clima, Medi ambient, Desenvolupament Sostenible i Pacte Verd de Bèlgica, Zakia Khattabi; juntament amb ministres i ambaixadors d'Austràlia, Colòmbia, Espanya, República Dominicana, Fiji, França, Indonèsia, Irlanda, Panamà, les Seychelles i Suècia.

La declaració és una "iniciativa plurilateral en suport d'un resultat multilateral sobre els oceans en la COP26" i reclama a les parts de la Convenció Marc que encoratgin una decisió per reconèixer el vincle entre els oceans, el clima i la biodiversitat en els seus plans per aplicar l'Acord de París.

A més, es posa de manifest la necessitat que totes les parts mostrin més ambició a l'hora de fer front al canvi climàtic i protegir els oceans.

En concret, els signants es comprometen a esforçar-se per accelerar les iniciatives destinades a eliminar progressivament les emissions de gasos d'efecte hivernacle procedents del transport marítim internacional; a fomentar el desenvolupament de fonts d'energia renovables i netes en alta mar, sense oblidar les possibles repercussions en els ecosistemes marins i costaners.

També declaren que advocaran per enfortir les fonts públiques i privades de suport a l'adaptació i mitigació del clima a l'oceà, fins i tot amb els bancs multilaterals de desenvolupament, els fons per al clima, l'ajuda oficial al desenvolupament i altres institucions financeres internacionals; i que col·laboraran amb el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) per aconseguir aquests objectius i fomentar l'intercanvi de coneixements i bones pràctiques.

Albert II ha subratllat el paper de l'oceà com a regulador del clima perquè absorbeix més del 25 per cent de les emissions de CO2 i el 90 per cent de l'excés de calor provocada per l'escalfament global.

Així mateix, va incidir en l'impacte que l'escalfament de les aigües oceàniques exerceix en els canvis en els corrents oceànics i l'acidificació dels oceans provoquen en la vida marina, així com en els efectes de la pujada del nivell del mar als entorns costaners i en el creixent nombre de fenòmens meteorològics extrems relacionats amb els oceans.

"Hem d'explorar a fons el paper de l'oceà i augmentar el nostre coneixement sobre aquest assumpte. Cal desenvolupar eines de conservació, reforçar els recursos emprats per fomentar-la, millorar la governança i tenir més en compte les qüestions oceàniques en totes les negociacions de l'ONU", ha manifestat.

La COP25 que es va celebrar a Madrid al desembre del 2019 amb la presidència de Xile va ser la Cimera en què es va començar a integrar el paper dels oceans en la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. Des de llavors, de les 120 contribucions determinades a nivell nacional (NDC per les seves sigles en anglès) presentades de cara a la COP26, de conformitat amb l'Acord de París, 80 fan referència a l'acció oceànica.

D'aquesta manera, Schimdt, després de cedir aquest diumenge la Presidència de la COP al Regne Unit va afirmar que a partir d'ara totes les COP "continuaran sent blaves".

La tercera declaració 'Because the Ocean' cercarà que més països se sumen a la iniciativa al llarg de la COP26.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés