Publicat 14/2/2019 18:32:16CET

Putin defensa davant Erdogan i Rohani que no es pot tolerar la presncia terrorista a l'Idlib

Hasán Rohani, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan
-/Kremlin/dpa

MADRID, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

El president rus, Vladimir Putin, ha defensat aquest dijous que no es pot tolerar la presncia de "grups terroristes" a l'Idlib, l'última regió siriana sota control de grups rebels i en la qual l'aliana islamista Hayat Tahrir al Sham (HTS) s'ha fet forta en els darrers temps.

La regió situada al nord de Síria i fronterera amb Turquia va ser objecte d'un acord de distensió el setembre passat entre Moscou i Ankara que va frenar l'ofensiva del rgim de Bashar al-Assad per recuperar el seu control. A l'Idlib resideixen uns 3 milions de persones, segons les estimacions de l'ONU, la majoria d'elles desplaades des de diferents punts del país per la guerra.

"La província aconsegueix respectar l'alto el foc, per aix no significa que hgim de tolerar la presncia dels grups terroristes a la zona de l'Idlib", ha defensat Putin durant la seva trobada a Sochi amb els seus homlegs turc, Recep Tayyip Erdogan, i l'irani, Hasan Rohani, segons informa l'agncia Sputnik.

En aquest sentit, el president rus ha subratllat la necessitat de "garantir la distensió definitiva" en aquesta zona de Síria i ha proposat examinar "mesures prctiques i concretes que podrien prendre Rússia, Turquia i Iran per destruir totalment aquest focus terrorista".

El portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, ha aclarit posteriorment que els tres pasos no han acordat cap operació militar a l'Idlib, sinó "passos dirigits a eliminar els grups terroristes a l'Idlib que controlen la majoria del territori", en l'allusió a HTS, que inclou l'antic Front Al-Nusra, una altra filial d'Al-Qaeda a Síria.

Per la seva banda, Rohani ha considerat necessari que "el Govern siri estengui el seu control cap al nord i l'est d'Eufrates" i que aix es faci "preservant els drets de tots els habitants de Síria, inclosos els kurds que fa anys que viuen en aquests territoris i formen part inalienable del poble siri".

Així mateix, el mandatari irani ha dit entendre la preocupació de Turquia respecte a l'Idlib, per ha considerat que "cooperar amb el Govern legítim de Síria i desplegar les forces sirianes a la frontera internacional és la via més sostenible per atendre aquesta preocupació".

Segons Rohani, els tres pasos mantenen uns "principis comuns" que inclouen lluitar contra el terrorisme fins a l'eradicació d'aquesta plaga mortífera, negociar, reduir la tensió, portar endavant el procés de pau i reformar la Carta Magna, repatriar als refugiats, canviar als presos i reconstruir Síria".