Publicat 05/07/2020 15:37

Putin considera les esmenes constitucionals com "un pas en la direcció correcta" per a Rússia

El president de Rússia, Vladimir Putin
-/Kremlin/dpa

   MADRID, 5 jul. (EUROPA PRESS) -

   El president de Rússia, Vladimir Putin, ha ressaltat que les recents esmenes a la Carta Magna, que van entrar en vigor el 4 de juliol, i en particular les referides a l'estructura territorial del país, són un pas en la direcció correcta en contribuir al desenvolupament a llarg termini de l'Estat rus.

   Les modificacions a la Carta Magna especifiquen els nous requisits que ha de complir el president, els membres del Govern i el Parlament i els crrecs relacionats amb la sobirania i la seguretat nacional, estableixen les garanties socials de l'Estat davant els ciutadans, modifiquen les funcions de l'Executiu i el Legislatiu, prohibeixen la secessió dels territoris de la Federació de Rússia i enforteixen l'estatus de l'idioma rus, entre altres aspectes.

   A més, les esmenes limiten a dues el mxim de mandats presidencials de sis anys que la mateixa persona pot ocupar, per aix no s'aplica "a la persona que exerceixi o hagi exercit el crrec de president de Rússia al moment de l'entrada en vigor" dels canvis, és a dir a Putin i a Dimitri Medvédev, qui es va exercir com a cap d'Estat rus entre 2008-2012.

   "Aquestes esmenes contribuiran a enfortir el nostre Estat i asseuran les condicions per a un desenvolupament conseqüent durant dcades", ha assegurat en una entrevista amb el canal de televisió Rossiya 1, recollida al seu torn per l'agncia oficial de notícies russa, Sputnik.

SECESSIÓ A L'URSS

   Preguntat sobre els errors del passat que li agradaria evitar, el líder rus va esmentar l'ocorregut en 1922, quan es va proclamar la creació de la Unió Sovitica i es va consagrar el dret de les repúbliques a la secessió sense que es detallés el procediment corresponent.

   Va ser "una bomba d'espoleta retardada", segons Putin, perqu eren "una quantitat enorme de territoris que eren tradicional i histricament russos" i, en separar-se, van poder portar-se aquests "regals del poble rus", va afirmar.

POSICIÓ DE LA UE

   La UE ha demanat que s'investiguin les acusacions de "irregularitats" en el referndum per a la reforma constitucional a Rússia, insistint que, a part dels canvis rellevants que s'introdueixin en el sistema rus, es mantinguin els contrapesos a la Presidncia del país, en la qual Vladimir Putin es pot perpetuar després d'aquesta consulta.

   En roda de premsa a Brusselles, el portaveu comunitari Peter Stano ha assenyalat que la campanya del referndum no s'ha pogut realitzar amb normalitat, la qual cosa ha perjudicat la celebració d'una "discussió adequada" sobre els importants canvis que se sotmetien a votació.

   Segons la Comissió Electoral russa, el 77,92 per cent dels votants han donat suport a les esmenes constitucionals que inclouen, com a mesura clau, permetre a Putin optar a la reelecció el 2024, mentre que el 21,27 per cent s'ha pronunciat en contra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés