Publicat 1/7/2020 10:22:28 +02:00CET

Putin apel·la al vot dels russos per poder continuar en el poder fins el 2036

El president de Rússia, Vladímir Putin
-/Kremlin/dpa

El president rus ja havia vist caure en picat la seva popularitat abans de la pandèmia

MADRID, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha cridat els ciutadans a participar en el referèndum sobre la reforma constitucional que li permetrà continuar governant el país fins el 2036.

La votació, que va arrencar fa una setmana, conclou aquest 1 de juliol i es produeix quan Rússia és un dels països més castigats pel coronavirus, travessa una greu crisi econòmica i la popularitat de Putin ha caigut en picat.

El referèndum per esmenar la Constitució i permetre la reelecció de Putin el 2024 s'havia de celebrar el 22 d'abril i a priori havia de ser un simple tràmit, tenint en compte la popularitat del dirigent rus des de l'any 2000.

No obstant això, la pandèmia va obligar a ajornar la consulta i, tot i que inicialment la propagació semblava continguda, es va disparar i Rússia es va situar en la tercera posició dels països més castigats.

Davant el temor que demorar la votació fins després de l'estiu podria passar factura a la participació i suport al president per la gestió de la crisi del coronavirus, Putin va optar per convocar el referèndum l'1 de juliol.

"Els demano, benvolguts amics, que expressin la seva veu. Cada vot és el més important", ha sostingut Putin aquest dimarts, que ha insistit que les esmenes constitucionals només entraran en vigor amb l'aval dels ciutadans.

En un missatge ha sostingut que "votem pel país en el qual volem viure, amb una educació i assistència sanitària modernes, amb una protecció social fiable dels ciutadans, amb autoritat eficaç responsable davant la societat".