Publicat 11/6/2019 20:04:09 +02:00CET

Produir un quilo de coltan li costa la vida a dues persones al Congo, segons ONG

Entidades de Iglesia denuncian la "historia de sangre" que se esconde tras los teléfonos móviles
CÁRITAS

MADRID, 11 Juny (EUROPA PRESS)

Les entitats que impulsen la campanya 'Si Cuides el Planeta, Combats la Pobresa' i que promouen la iniciativa 'Enllaça't per la Justícia' (Cáritas, CEDIS, CONFER, Justícia i Pau, Mans Unides i XARXES) denuncien "la història de sang que s'amaga després dels telèfons mòbils".

"Sabies que produir un quilo de coltan, un mineral indispensable per fabricar telèfons mòbils, li costa la vida a dues persones a la República Democràtica del Congo?", plantegen les entitats.

En concret, expliquen que els mòbils tenen "importants costos socials i mediambientals". "Un mòbil estàndard conté entre 500 i 1.000 components diferents. L'extracció i processament d'aquests components generen uns 75 quilos de desaprofitaments per telèfon. Alguns d'aquests elements són recursos cars i escassos, i estan relacionats amb abusos socials i mediambientals", assenyalen.

A més, adverteixen que l'impacte ambiental de la producció de smartphones és "tan alt que per compensar les emissions de gasos efecte hivernacle s'hauria d'emprar cada dispositiu entre 33 i 89 anys". No obstant això, precisen que a Europa es renoven cada any al voltant del 40% del parc de mòbils existents, la qual cosa suposen uns 18 milions de mòbils només a Espanya.

"Poc semblen preocupar-nos els impactes a llarg termini de l'eliminació d'aquestes escombraries tecnològiques, un problema global que es fa patent en les exportacions d'aparells electrònics emprats a tercers països, especialment d'Àsia i Àfrica, que no estan preparats per a la gestió d'aquestes deixalles", avisen.

Els impulsors de la campanya 'Enllaça't per la Justícia' posen l'accent, també, en la "bretxa digital" que comporta l'ús del smartphone, en convertir-se en "un indicador més de la diferenciació social" entre els "ricos en informació, capaces d'accedir sense limitacions geogràfiques o econòmiques a les xarxes mòbils d'internet" i els africans que, encara que tenen telèfons mòbils estan "lluny encara de procurar un accés majoritari a la xarxa".

En l'actualitat, el 35,9 per cent dels ciutadans africans compten amb accés a Internet, enfront del 86,6 per cent dels europeus i un 89,1 per cent dels nord-americans.

L'entitats posen l'exemple de la comunitat de Manguredjipa, al territori de Lubero de la província de Kivu Nord, de la República Democràtica del Congo, un país molt ric en recursos naturals, que es troben en l'"ull de l'huracà" en ser una regió productora de cobalt, coure, urani, or, diamants, cassiterita i coltan.

el més llegit

 1. 1

  Tarragona intensificarà les sancions per no complir les mesures de prevenció del Covid-19

 2. 2

  Coronavirus.- Usoc deixa sense efecte la vaga de sanitat al Segrià (Lleida)

 3. 3

  Presó per a la detinguda per matar a punyalades una familiar a Pont de Vilomara (Barcelona)

 4. 4

  Alba Vergés no descarta confinar a casa als veïns del Segrià (Lleida)

 5. 5

  Tres detinguts en una operació antijihadista a Badalona (Barcelona)