Publicat 11/06/2019 20:04

Produir un quilo de coltan li costa la vida a dues persones al Congo, segons ONG

Entidades de Iglesia denuncian la "historia de sangre" que se esconde tras los teléfonos móviles
CÁRITAS

MADRID, 11 Juny (EUROPA PRESS)

Les entitats que impulsen la campanya 'Si Cuides el Planeta, Combats la Pobresa' i que promouen la iniciativa 'Enllaa't per la Justícia' (Cáritas, CEDIS, CONFER, Justícia i Pau, Mans Unides i XARXES) denuncien "la histria de sang que s'amaga després dels telfons mbils".

"Sabies que produir un quilo de coltan, un mineral indispensable per fabricar telfons mbils, li costa la vida a dues persones a la República Democrtica del Congo?", plantegen les entitats.

En concret, expliquen que els mbils tenen "importants costos socials i mediambientals". "Un mbil estndard conté entre 500 i 1.000 components diferents. L'extracció i processament d'aquests components generen uns 75 quilos de desaprofitaments per telfon. Alguns d'aquests elements són recursos cars i escassos, i estan relacionats amb abusos socials i mediambientals", assenyalen.

A més, adverteixen que l'impacte ambiental de la producció de smartphones és "tan alt que per compensar les emissions de gasos efecte hivernacle s'hauria d'emprar cada dispositiu entre 33 i 89 anys". No obstant aix, precisen que a Europa es renoven cada any al voltant del 40% del parc de mbils existents, la qual cosa suposen uns 18 milions de mbils només a Espanya.

"Poc semblen preocupar-nos els impactes a llarg termini de l'eliminació d'aquestes escombraries tecnolgiques, un problema global que es fa patent en les exportacions d'aparells electrnics emprats a tercers pasos, especialment d'sia i frica, que no estan preparats per a la gestió d'aquestes deixalles", avisen.

Els impulsors de la campanya 'Enllaa't per la Justícia' posen l'accent, també, en la "bretxa digital" que comporta l'ús del smartphone, en convertir-se en "un indicador més de la diferenciació social" entre els "ricos en informació, capaces d'accedir sense limitacions geogrfiques o econmiques a les xarxes mbils d'internet" i els africans que, encara que tenen telfons mbils estan "lluny encara de procurar un accés majoritari a la xarxa".

En l'actualitat, el 35,9 per cent dels ciutadans africans compten amb accés a Internet, enfront del 86,6 per cent dels europeus i un 89,1 per cent dels nord-americans.

L'entitats posen l'exemple de la comunitat de Manguredjipa, al territori de Lubero de la província de Kivu Nord, de la República Democrtica del Congo, un país molt ric en recursos naturals, que es troben en l'"ull de l'hurac" en ser una regió productora de cobalt, coure, urani, or, diamants, cassiterita i coltan.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés