Actualitzat 20/05/2015 17:21

El príncep Carles reconeix: "tots tenim una cosa per la qual penedir-nos"

El príncipe Carlos de Inglaterra y Camilla durante su visita a Irlanda
Foto: POOL NEW / REUTERS

DUBLÍN, 20 Maig (EUROPA PRESS) -

El príncep hereu de la corona britànica, Carles d'Anglaterra, ha advocat per la reconciliació durant el segon dia de la seva visita oficial a Irlanda, en relació amb el conflicte protagonitzat per l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), ara en vies de resolució.

   "Tots tenim alguna cosa per la qual penedir-nos", ha afirmat Carles des de Sligo, al nord de la República d'Irlanda, segons recull la televisió pública irlandesa, RTE. Precisament va ser molt a prop de Sligo on va ser assassinat el seu oncle avi, Lord Louis Mountbatten, en un atemptat de l'IRA.

   Carles ha recordat la seva "profunda angoixa" després de la mort del seu "estimat oncle avi" a Mullaghmore, fa ja gairebé 36 anys, i ha assegurat que aquesta experiència el va ajudar a comprendre el sofriment dels afectats.

   "Llavors no em podia imaginar com podia superar aquesta angoixa, aquesta pèrdua tan profunda", ha afirmat durant la seva intervenció. "L'agost del 1979, el meu estimat oncle avi, Lord Mountbatten, va ser assassinat davant del seu jove nét i fillol meu, Nicholas, el seu amic, Paul Maxwell, i l'àvia de Nicholas, Lady Brabourne", ha recordat Carles.

   "Per a mi, Lord Mountbatten era l'avi que mai vaig tenir, així que vaig sentir com si els fonaments de tota la vida que estimava haguessin estat destruïts irreparablement", ha explicat.

   Tot i això, l'experiència li va servir per comprendre. "A través d'aquesta horrible experiència ara puc comprendre la profunditat de l'agonia que senten molts altres en aquestes illes, sigui quina sigui la teva religió, confessió o tradició política", ha afirmat.

   A més, ha recordat l'"amabilitat" dels veïns de la zona "que tant va fer en el procés de curació" després de l'atemptat. Per tot això, Carles ha destacat que els últims anys s'ha demostrat que "és possible curar-se".

   El príncep Carles va iniciar dimarts una visita oficial de quatre dies que ha deixat ja fotografies per a la història, com la del príncep hereu de la corona britànica estrenyent la mà del líder del Sinn Féin, Gerry Adams. El Sinn Féin era el braç polític de l'IRA.

   Més de 3.500 persones van morir entre els anys 1968 i 1998 a causa de les accions de l'IRA i de les forces de seguretat britàniques a Irlanda del Nord. Les hostilitats van acabar amb la firma dels coneguts com a Acords de Divendres Sant, el 1998, que preveuen el desarmament de l'IRA i la creació d'institucions polítiques autònomes per al nord-est d'Irlanda.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés