Publicat 29/11/2019 13:58:42 +01:00CET

El primer ministre de l'Iraq anuncia la seva dimissió

Adel Abdul-Mahdi, primer ministre de l'Iraq
Kay Nietfeld/dpa - Archivo

BAGDAD, 29 nov. (Reuters/EP) -

El primer ministre de l'Iraq, Adil Abdul-Mahdi, ha anunciat aquest divendres que presentarà la seva dimissió al Parlament amb la finalitat que els diputats puguin elegir un nou govern, segons ha informat la seva oficina en un comunicat.

La decisió d'Abdul-Mahdi es produeix en resposta a la crida d'un canvi de líder que va fer aquest divendres el principal clergue xiïta del país, el gran aiatol·là Ali al-Sistani, segons el comunicat.

L'Iraq porta immers en multitudinàries manifestacions des de principis d'octubre que, segons l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans, ja han deixat més de 354 morts i 8.100 ferits.

Les protestes, marcades per les crítiques per la falta d'ocupació, el mal estat dels serveis públics i la corrupció, van esclatar l'1 d'octubre i van desencadenar una violenta resposta de la policia, a la qual s'ha acusat de fer servir foc real.

Els iraquians responsabilitzen l'elit política, l'Iran i els Estats Units de la situació i denuncien que facin servir l'Iraq per als seus propis objectius i influir a la regió sense tenir en compte les necessitats de la gent.