Publicat 8/8/2020 19:16:58 +02:00CET

El primer ministre del Líban proposa eleccions parlamentàries anticipades

El primer ministre del Líban, Hasán Diab
-/Dalati & Nohra/dpa

   MADRID, 8 ago. (EUROPA PRESS) -

   El primer ministre del Líban, Hasán Diab, ha proposat aquest dissabte celebrar eleccions parlamentàries anticipades al país, en un intent de contenir l'onada de protestes contra la crisi política i econòmica exacerbada per la gran explosió del dimarts al port de Beirut.

   "Estic preparat per assumir la responsabilitat del Govern durant els dos propers mesos fins que tots els partits acordin la propera fase a seguir, i el dilluns convocaré el Consell de Ministres per organitzar aquestes eleccions anticipades", ha fet saber en un discurs recollit pel portal de notícies libanès Naharnet.

    Hores abans d'aquest anunci, els diputats del partit cristià Kataeb han anunciat que abandonen el Parlament libanès com a protesta contra el Govern, segons ha informat el líder de la formació, Sami Gemayel.

    Les tres renúncies del partit cristià arriben després de les de Marwan Hamade, del partit del líder drus Walid Jumblat, i la diputada independent Paula Yacoubian, qui va demanar a tots els diputats que dimitissin perquè "el Parlament ja està fora del procés de presa de decisions".

   L'ambaixador del Líban a Jordània també ha presentat la seva dimissió arran de l'explosió, que ha deixat 158 morts i més de 6.000 ferits, i és considerada com un símbol de la incompetència del Govern.

    L'explosió, segons les investigacions inicials, va ser provocada per l'emmagatzematge inadequat de 2.750 tones de nitrat d'amoni en el port, confiscades el 2014 al buc Rhosus, d'un empresari rus i amb pavelló moldau, per impagament de les les tarifes portuàries.