Actualitzat 03/12/2018 18:17

El primer ministre gal es reuneix amb opositors en plena crisi per les protestes d''armilles grogues'

El primer ministre francès, Edouard Philippe
POOL NEW - Archivo

Un dels portaveus del moviment adverteix que no estan disposats a asseure's a negociar "per cacauets"

PARÍS, 3 des. (Reuters/EP) -

El primer ministre de França, Edouard Phillippe, s'ha reunit aquest dilluns amb dirigents de partits opositors gals, en plena crisi per l'auge del moviment de protesta de les anomenades 'armilles grogues', que s'oposa frontalment a la pujada de taxes de combustible i que aquest cap de setmana ha protagonitzat incidents violents a París.

Les manifestacions de les 'armilles grogues', anomenats així per portar aquesta peça que identifica als conductors professionals, van enxampar desprevingut al president francès, Emmanuel Macron, quan van començar el 17 de novembre i s'han convertit en un desafiament a la seva gestió i la seva agenda de reformes econòmiques, que alguns consideren encaminades a afavorir les classes més adinerades.

El dissabte, agents antidisturbis de la Policia es van enfrontar a les 'armilles grogues' que van sembrar el caos en diversos dels barris més rics de París, on van cremar desenes de cotxes, van destrossar botigues i van causar danys en habitatges i en cafès, en els que han estat considerats els disturbis més greus de la capital gal·la des del 1968.

Aquest dilluns, els manifestants han bloquejat l'accés a onze dipòsits de combustible de l'empresa francesa Total i a 75 gasolineres que s'han quedat sense carburant, segons ha explicat un portaveu de l'empresa.

El moviment de les 'armilles grogues', que compta amb el suport de ciutadans de diferents perfils laborals, edats i procedències geogràfiques, va començar a Internet i va anar agafant força pel rebuig a l'augment dels preus del combustible, fins a convertir-se en un moviment transversal que canalitza el malestar amb l'augment del cost de vida per a les classes mitjanes.

El moviment, amb representants de diferents corrents polítics, incloent elements radicals, no té un clar lideratge, i això està fent que sigui complicat que mantingui un diàleg amb l'Executiu francès.

La seva demanda principal és que es congelin els augments d'impostos al combustible, que haurien d'entrar en vigor el gener del 2019, i que s'aprovin mesures per impulsar la capacitat de despesa. A més, han demanat la dimissió de Macron i molts d'ells defensa la idea d'una revolució. El Govern gal està buscant una via per dialogar amb aquest moviment de protesta que segueix guanyant força i suport.

"Fer un petit gest i ficar llavors el problema sota la catifa, com s'ha fet sempre durant els últims 30 anys, no fa res per resoldre els problemes profunds i estructurals", ha afirmat el portaveu del Govern francès, Benjamin Griveaux, en declaracions a la cadena de ràdio France Inter. "Tornaria a començar sis mesos després... Això no seria respectuós amb ningú", ha postil·lat.

El suport públic a les 'armilles grogues' continua sent alt, amb set de cada deu ciutadans recolzant les seves protestes, segons una enquesta realitzada pel centre demoscòpic Harris Interactive després dels disturbis del dissabte.

Macron sosté que l'augment dels impostos del combustible forma part dels esforços contra el canvi climàtic per encoratjar els conductors a que canviïn els vehicles de propulsió dièsel i gasolina per altres menys contaminants. El dissabte, va assegurar que no es desviarà de la seva agenda política.

En un moment en el qual els governs de tot el món assistiran a una conferència a Polònia per intentar acordar mesures contra l'escalfament global, les manifestacions de les 'armilles grogues' posen de manifest les dificultats que s'afronten per aplicar determinades mesures.

Christophe Chalencon, un dels vuit portaveus que han parlat en nom d'aquest moviment de protesta, ha explicat a la cadena de televisió BFM TV que els manifestants no acceptaran asseure's a "negociar per cacauets".

Laurent Wauquiez, el líder dels Republicans, el principal partit opositor a França, de centre-dreta, ha demanat a Macron que organitzi un referèndum sobre el seu pla de transició energètica. Jean-Luc Melenchon, el líder de França Insubmisa, i la ultradretana Marine Le Pen, han demanat que es dissolgui el Parlament i es convoquin eleccions anticipades.

La fins ara inamovible postura de Macron, un antic economista d'inversió, ha reforçat l'opinió d'els qui pensen que els seus plans de reforma econòmica van contra els interessos de les classes mitjanes i contra els obrers i afavoreixen les classes més adinerades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés