Actualitzat 3/12/2019 14:48:25 +00:00 CET

El primer ministre finlandès dimiteix després de les crítiques al si de la coalició de govern

03 December 2019, Finland, Helsinki: Finnish Prime Minister Antti Rinne speaks during a press conference after his resignation at the Government Palace. Photo: Mikko Stig/Lehtikuva/dpa
Mikko Stig/Lehtikuva/dpa

HÈLSINKI, 3 des. (Reuters/EP) -

El primer ministre de Finlàndia, Antti Rinne, ha presentat aquest dimarts la seva dimissió després de les discrepàncies al si de la coalició de govern, de la qual s'havia desmarcat fa unes hores el Partit de Centre, un dels cinc integrats del gabinet.

Rinne, com s'esperava, ha presentat la seva renúncia davant el president, Sauli Niinistö. "Accepto la teva petició de dimissió, però al mateix temps et demano que continuïs en funcions fins que un nou govern estigui en vigor", ha afirmat el cap d'Estat després de la reunió a la seu de la Presidència.

El Partit de Centre va qüestionar el seu paper en la coalició perquè va al·legar que havia perdut la confiança en el primer ministre per la gestió del Govern de la vaga del servei postal, que es va perllongar durant dues setmanes. L'atur es va estendre a l'aerolínia Finnair i a altres empreses abans que es resolgués la setmana passada.

La líder de la formació centrista, Katri Kulmuni, va assegurar aquest dilluns que el seu partit volia continuar formant part de l'executiu, però va qüestionar el paper de Rinne, socialdemòcrata. En aquest sentit, no s'espera que reclamin unes noves eleccions, que 'a priori' tampoc afavoreixen altres socis.

La ministra de Transport i Comunicacions, Sanna Marin, també socialdemòcrata com Rinne i de 34 anys, figura en les quinieles per ser cap de Govern i salvar així l'actual coalició. En un tuit publicat aquest dimarts, ha confirmat el seu retorn a Hèlsinki des de Brussel·les.