Actualitzat 4/2/2020 10:36:08 +00:00 CET

El primer ministre d'Austràlia qualifica d'"estiu negre" l'onada d'incendis

Scott Morrison, primer ministre d'Austràlia, compareix davant la Cambra de Representants
AAPIMAGE / DPA

CANBERRA, 4 febr. (DPA/EP) -

El primer ministre d'Austràlia, Scott Morrison, ha qualificat d'"estiu negre" l'onada d'incendis forestals que ha deixat més de 30 morts i ha calcinat milers d'hectàrees de terreny en les darreres setmanes al país.

Desenes d'incendis continuen actius a tres estats d'Austràlia aquest dimarts, entre els quals hi ha un foc fora de control als afores de Canberra, la capital d'Austràlia. En el seu primer discurs de l'any davant del Parlament australià, Morrison ha dit que vol reconèixer la devastació i les pèrdues que han provocat els incendis forestals.

"El fum per la crema de matolls ens ha deixat un fort dolor al pit que ens diu que alguna cosa no va bé. Aquest és l'estiu negre del 2019 i 2020, que ha posat a prova el nostre caràcter nacional i la nostra resolució", ha subratllat Morrison, molt criticat perquè va marxar de vacances enmig de l'onada d'incendis.

En altres ocasions, Austràlia havia anomenat els incedis forestals en funció del dia o la localitat en què s'havien originat les flames, com ara el Dijous Negre del 1851, el Dimecres de Cendra del 1983 o el Dissabte Negre del 2009, però no havia posat mai nom a tota una temporada d'incendis forestals, com ha passat ara.

Els incendis forestals són un fenomen que es repeteix amb certa freqüència a Austràlia, però les autoritats i els científics han advertit que la magnitud dels focs d'aquest estiu no té precedents.

Els incendis han afectat principalment quatre estats i han calcinat més de dotze milions d'hectàrees de terreny. Els focs han causat la mort de 33 persones, de més de 1.000 milions d'animals i han cremat uns 3.000 habitatges.

el més llegit

 1. 1

  Abascal utilitza una foto de l'atemptat d'ETA contra la caserna de Vic per dir que Iglesias és "un perill per a Espanya"

 2. 2

  Coronavirus.- ICL Iberia Súria & Sallent cancel·la el seu ERTO i reprèn la plena activitat

 3. 3

  Coronavirus.- Correus reobrirà el dimarts 5 oficines de la província de Barcelona a les tardes

 4. 4

  Motor.- Uns 200 treballadors de Nissan tallen uns minuts la Gran Via a L'Hospitalet (Barcelona)

 5. 5

  Arturo San Agustín novel·la l'illa de Mallorca que ha viscut des dels anys 60 fins avui