Publicat 09/08/2015 12:05

Primer examen electoral per al kirchnerisme sense els Kirchner

Les PASO serviran per mesurar forces dos mesos abans de les presidencials

BUENOS AIRES, 9 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Argentina celebra aquest diumenge unes eleccions primàries a les quals per primera vegada des de fa 12 anys el kirchnerisme acudeix sense un aspirant de la saga Kirchner a ocupar la Casa Rosada, evidenciant així un canvi d'era política que podria conduir al final del mandat oficialista.

Les PASO van néixer el 2009 de la mà del llavors president, Néstor Kirchner, per definir els partits i els candidats habilitats per competir per un càrrec públic al país sud-americà, en un procés electoral únic a la regió.

El plat fort de les PASO d'aquest any és la presidència a l'Argentina, que es decidirà el pròxim 25 d'octubre en unes eleccions generals en les quals també es renovaran 130 escons de la Cambra de Diputats, 24 del Senat i 43 del Parlament del Mercat Comú del Sud (MERCOSUR).

En aquestes internes argentines també es definiran els candidats a proclamar-se governador de les províncies de Buenos Aires, Catamarca, Chubut, Entre Ríos, Formosa, Jujuy, La Rioja, San Juan, Santa Cruz, Santiago del Estero i Tucumán.

Els partits estan obligats a passar aquest filtre per poder acudir a la cita de tardor. Només els que aconsegueixin un mínim d'un 1,5% dels vots podran fer-ho, mentre que els seus 'número u' i les llistes parlamentàries es definiran per la suma de paperetes.

Més de 32 milions d'argentins seran els encarregats de designar els competidors del 25 d'octubre. És de caràcter obligatori per als que tinguin entre 18 i 70 anys encara que no estiguin afiliats a cap partit.

Les PASO, com a avantsala de les generals, obliguen a un desplegament semblant, que es tradueix en 15.000 centres de votació i 95.000 membres de les forces armades, a més d'una observació electoral en què participen vuit països, entre els quals hi ha Espanya.

SCIOLI, AL CAPDAVANT

La carrera cap a la Casa Rosada està protagonitzada per 15 precandidats d'11 partits diferents, entre els quals destaca l'oficialista Daniel Scioli, que --segons els últims sondejos sobre intenció de vot-- és el favorit.

Scioli és l'únic representant del kirchnerisme en aquestes PASO per decisió personal de la presidenta, Cristina Fernández de Kirchner, que va ordenar als seus de fer pinya a favor del fins ara governador de Buenos Aires per garantir la victòria el 25 d'octubre.

L'aspirant representa un gir moderat dins de l'oficialisme que, tot i això, s'ha vist matisat pel seu aspirant a vicepresident, Carlos Zannini, un home molt proper a la mandatària que encarna l'essència política del kirchnerisme.

S'espera que la fórmula de l'FpV aconsegueixi entre el 30 i el 40% dels sufragis, convertint-se així en la més votada en aquestes PASO. Tot i això, aquests números podrien no satisfer Fernández de Kirchner, que espera que els seus aspirants superin com a mínim en vuit punts els de l'oposició, tal com va fer ella el 2011.

El ring per a les presidencials en aquestes primàries serà la província de Buenos Aires, on l'excap de gabinet Aníbal Fernández mesurarà les seves forces amb l'opositora María Eugenia Vidal en una lluita indirecta que servirà per mesurar la força de kirchneristes i opositors.

SENSE LIDERATGE OPOSITOR

En el bàndol oposat, aquestes PASO ofereixen també una oportunitat única per endevinar qui ostenta el lideratge d'una oposició que per primera vegada en els 12 anys de regnat dels Kirchner aspira a conquistar la presidència de l'Argentina.

El fins ara cap del Govern de Buenos Aires, Mauricio Macri, líder de Proposta Republicana (PRO), competirà contra Ernesto Sanz (Unió Cívica Radical) i Elisa Carrió (Unió Cívica) per la nominació de Canviem, la coalició creada per aquests tres partits per desafiar el kirchnerime a les presidencials.

Canviem se situa en segon lloc, amb un 26%, encara lluny de l'opció oficialista, tot i que els seus resultats podrien millorar si finalment Vidal aconsegueix convertir la seva irrupció en la batalla per Buenos Aires en una victòria clara.

A això s'hi summa la pugna interna a UNA. Aquí, Sergio Massa --que fins fa poc era vist com el principal rival del kirchnerisme-- s'enfronta amb José de la Sota amb la possibilitat real de desaparèixer com a líder opositor.

La meta de Massa és, a més d'aconseguir els comandaments d'UNA, retallar el màxim possible la distància amb Canviem --especialment amb Macri-- per convertir-se en un aliat de pes amb vista al 25 d'octubre.

EL FINAL D'UNA ERA

Al marge d'aquestes disputes, l'interès d'aquestes PASO és que seran el primer examen electoral a què se sotmetrà un kirchnerisme que per primera vegada en més d'una dècada estarà liderat --com a mínim oficialment-- per algú aliè a la família Kirchner.

Fernández de Kirchner no pot tornar a presentar-se perquè la Constitució permet només una reelecció consecutiva i, malgrat que va pensar a canviar la Carta Magna per poder sumar quatre anys més de mandat, la forta crítica opositora la va obligar a descartar aquesta opció.

Així, tot i que alguns auguren que els Kirchner seguiran controlant l'FpV des de l'ombra, la veritat és que per a ells acaba una era política que ha aixecat passions i que ara manté el país en la incertesa de l'espera del sorgiment de nous lideratges.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés