El president de la Xina espera "el millor" per a Hong Kong i defensa mantenir l'estabilitat

Publicat 31/12/2019 18:37:44CET
El president de Xinesa, Xi Jinping
Marcos Correa/Palacio do Planalt / DPA - Archivo

   PEQUÍN, 31 des. (Xinhua/EP) -

   El president de la Xina, Xi Jinping, ha afirmat aquest dimarts que espera "el millor" per a Hong Kong i ha posat l'accent en conservar l'estabilitat al territori, durant el seu missatge d'Any Nou.

   "Esperem sincerament el millor per a Hong Kong i els compatriotes de Hong Kong", i ha afegit que la Xina espera "un Hong Kong estable i pròsper", segons ha informat l'agència xinesa de notícies Xinhua.

   "La situació a Hong Kong ha estat una preocupació per a tots durant els últims mesos", ha reconegut. "Sense un ambient harmoniós i estable, com pot haver una casa en què la gent pugui viure i treballar feliçment?", s'ha preguntat.

   Xi ha dit a més que 2020 serà "crucial" per "guanyar la batalla contra la pobresa" en el gegant asiàtic i ha afegit que Pequín "no té por dels vents i la pluja o qualsevol altre tipus de dificultats".

LES PROTESTES

   Hong Kong ha estat escenari de manifestacions des de fa prop de set mesos, desencadenades en resposta al projecte de llei que permetia les extradicions a la Xina, considerat com una intromissió de Pequín en les llibertats que es van prometre a l'excolònia britànica quan va tornar al domini xinès, l'any 1997.

   La Xina, per la seva banda, nega aquestes peticions i assegura que està compromès amb la fórmula "un país, dos sistemes", a més de culpar els països estrangers, inclosos el Regne Unit i els Estats Units, d'incitar les protestes.

   Les protestes han perdut la intensitat en les últimes setmanes, si bé hi ha convocades una sèrie de mobilitzacions per als propers dies, coincidint amb l'inici de l'any.

   Les protestes han afectat a més a l'economia hongkonesa, marcada també per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. Segons les xifres, les exportacions han caigut un 1,4% al novembre en comparació amb l'any anterior, mentre que les importacions s'han rebaixat un 5,8%.

Contador