Actualitzat 15/05/2022 15:23

El president i la primera ministra de Finlàndia anuncien la sol·licitud per entrar a l'OTAN

Markku Ulander/Lehtikuva/dpa - Archivo

Demanaran a Turquia que "aclareixi la seva posició" sobre l'adhesió i esperen de Rússia que mantingui els seus compromisos de veïnatge al marge de l'Aliança

MADRID, 15 maig (EUROPA PRESS) -

El president de Finlàndia, Sauli Niinistö, i la primera ministra del país, Sanna Marin, han anunciat aquest diumenge la sol·licitud d'entrada del país a l'Organització per al Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) amb la intenció de "maximitzar" les seves opcions de seguretat després de la invasió russa d'Ucraïna.

Marin ha expressat el seu desig que el procés de ratificació sigui "tan ràpid i fluid com sigui possible" i que "cap membre de l'organització ha avisat de problemes sobre aquest afer", en referència a les declaracions formulades divendres pel president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, sobre la seva disconformitat davant els plans d'adhesió de Finlàndia i Suècia.

Erdogan ha expressat el seu malestar després de denunciar que els països escandinaus atorgaven un tracte favorable a organitzacions com el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), declarat grup terrorista pel seu país i ha estimat, citant el cas de Grècia, que la incorporació a l'OTAN poques vegades soluciona tensions territorials.

Niinistö, en resposta, ha reconegut la seva "confusió" sobre la posició turca i ha assegurat que el mandatari s'havia mostrat "complagut" i "partidari" de la incorporació. "Divendres vam sentir una cosa diferent i dissabte tornava estar obert a la incorporació i després al contrari: volem una resposta clara sobre aquest afer i esperem parlar amb Erdogan sobre els problemes que planteja", ha afegit.

Sobre la reacció de Rússia, el president ha indicat que "la pertinença a l'OTAN no canvia la geografia" entre tots dos països veïns i que durant la conversa telefònica de dissabte amb Putin, i en la qual el va informar personalment de la decisió d'unir-se al bloc, tots dos líders van recordar aspectes de cooperació bilateral desvinculats de l'Aliança Atlàntica "que hem de cuidar en un futur".

"Espero i no dubto que Rússia vol prosseguir amb aquestes obligacions diàries, com ha passat amb Noruega en el difícil context de l'Àrtic", ha indicat el president.

El president, juntament amb la Comissió de Política Exterior i de Seguretat del Govern, ja han finalitzat l'informe corresponent sobre l'adhesió, que es presentarà davant les Corts Generals després de l'aprovació del ple de Govern. Després de la consulta al Parlament, Finlàndia sol·licitarà formalment la seva entrada a l'organització, segons el comunicat publicat aquest diumenge pel web de la Presidència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés