Publicat 26/12/2019 15:41:40 +01:00CET

El president de l'Iraq, disposat a dimitir per no nomenar un primer ministre rebutjat pels manifestants

El president de l'Iraq, Barham Salih, en una imatge d'arxiu
Cia Pak/UN General Assembly/dpa - Archivo

MADRID, 26 des. (EUROPA PRESS) -

El president de l'Iraq, Barham Salih, ha expressat aquest dijous que està disposat a dimitir davant la seva negativa a nomenar un primer ministre que no compti amb el suport dels manifestants, que fa des de principis d'octubre que protesten al país, segons informen els mitjans locals, que inicialment havien anunciat la seva renúncia.

En una carta enviada al Parlament, ha explicat que la Constitució no li permet rebutjar un candidat proposat pel principal bloc parlamentari, però en el seu cas no està disposat a donar suport al candidat que ha proposat el bloc proiranià, perquè ha estat rebutjat pels manifestants.

Així, ha deixat clar que no donarà suport a Asaad al Eidani, actual governador de Bàssora, com a primer ministre, després que fos proposat dimecres i els iraquians ja hagin expressat el seu rebuig als carrers, i està disposat a presentar la seva renúncia per no haver de fer-ho.

Les protestes que van començar el passat 1 d'octubre a l'Iraq s'han saldat amb la mort de més de 450 persones. Els manifestants denuncien la corrupció imperant i reclamen un canvi en el sistema polític, cosa que ja va forçar fa unes setmanes la renúncia del primer ministre, Adil Abdul-Mahdi.

No és la primera vegada que els manifestants rebutgen un nom plantejat com a possible relleu d'Abdul-Mahdi, perquè insisteixen que el seu successor no ha de ser ningú que ja hagi ocupat algun càrrec governamental.