El president iraquià assegura que el primer ministre ha acceptat dimitir si hi ha un substitut

Publicat 31/10/2019 17:46:00CET
Barham Salih.
PRESIDENCIA DE IRAK

BAGDAD, 31 oct. (Reuters/EP) -

El president de l'Iraq, Barham Salih, ha assegurat aquest dijous que el primer ministre, Adel Abdul Mahdi, s'ha ofert a dimitir si els diferents grups polítics acorden un substitut, en un intent per calmar els ànims després de l'última onada de protestes.

Abdul Mahdi ha promès noves reformes i ha dut a terme una reforma parcial del seu gabinet com a gest cap als manifestants, però fins ara s'ha mostrat poc inclinat a convocar noves eleccions, tot i que així ho ha reclamat un dels seus principals valedors, l'influent clergue xiïta Muqtada al-Sadr.

"El primer ministre ha acceptat a presentar la dimissió si els blocs acorden un substitut per complir el marc constitucional", ha explicat Salih, en un discurs televisat en el qual ha avançat la possibilitat de celebrar comicis anticipats d'acord amb una nova llei electoral. Aquesta nova llei es presentaria al Parlament la setmana vinent.

Més de 250 persones han mort des que van començar principis de mes les protestes ciutadanes, la majoria són manifestants que han perdut la vida a causa de la repressió de les forces de seguretat. Aquest mateix dijous, almenys un manifestant ha mort i més de 50 han resultat ferits per una nova concentració massiva a Bagdad.

"Volem un canvi total del Govern, no volem que se cessin un o dos dirigents per reemplaçar-los per altres igual de corruptes", ha criticat Hussein, un dels milers de ciutadans concentrats a la plaça Tahrir de la cabdal iraquiana. "Creuen que protestarem un o dos dies i ens n'anirem a casa. No, ens quedarem fins que el Govern caigui", ha afegit.

L'ONU S'OFEREIX A INTERVENIR

La representant de l'ONU al país àrab, Jeanine Hennis-Plasschaert, que ha visitat els manifestants, ha advertit que "l'Iraq està en una cruïlla" en la qual ha de triar entre el diàleg o la "inacció". "La violència només porta més violència", ha afegit, amb un missatge en el qual ha tornat a condemnar els incidents violents de les últimes setmanes.

"Al carrer, he vist dones, homes, joves i gent gran units sota la bandera iraquiana per amor al seu país. La democràcia els ha donat als iraquians el dret de ser escoltats i que els seus líders els tinguin en compte", ha advertit Hennis-Plasschaert. L'ONU s'ha ofert com a mediadora per acostar les diferents parts.