Publicat 10/12/2018 20:30:10CET

El PP proposa al Govern central usar la Llei de Seguretat Nacional per intervenir els Mossos per la situació a Catalunya

PP - Archivo

MADRID, 10 Des. (EUROPA PRESS) -

El Grup Parlamentari Popular ha plantejat una iniciativa al Senat perquè el Govern dicti un reial decret que declari que a Catalunya hi ha una situació d'interès per a la seguretat nacional i que nomeni una "autoritat funcional" que tingui competències per dirigir les accions que procedeixin "en matèria de seguretat i ordre públic". Proposa així utilitzar la Llei de Seguretat Nacional, en el seu article 24, per intervenir els Mossos d'Esquadra donada la situació a Catalunya.

El PP ha registrat aquest dilluns una moció que es debatrà en el Ple del proper dia 18, però que ha considerat urgent presentar avui després dels esdeveniments del cap de setmana passat a Catalunya. El portaveu del Grup Popular al Senat, Ignacio Cosidó, ha explicat que la via del reial decret és una manera d'actuació immediata per redreçar la situació d'inseguretat que al seu parer s'està registrant i sense haver d'esperar l'aplicació de l'article 155, que exigeix una tramitació mes llarga.

En concret, els 'populars' apel·len a l'article 24 de la citada llei, que autoritza el president del Govern espanyol a declarar una situació d'interès per a la Seguretat Nacional durant un determinat temps i en un àmbit geogràfic, en aquest cas Catalunya, nomenar una autoritat funcional i definir les seves competències, entre d'altres detalls.

S'establiria també en aplicació d'aquesta norma que totes les "autoritats competents" tindran l'obligació de "aportar els mitjans humans i materials necessaris que es trobin sota la seva dependència, per a l'efectiva aplicació dels mecanismes d'actuació". De tot això, conclou l'article 24, el Govern d'Espanya n'hauria d'informar al Congrés, així com de l'evolució de la situació.

Cosidó ha explicat que és el Govern central el que ha de declarar aquesta situació d'interès per a la Seguretat Nacional. La llei la defineix en l'article 23 com aquella situació en la qual "per la gravetat dels seus efectes i la dimensió, urgència i transversalitat de les mesures per a la seva resolució", requereix de la "coordinació reforçada de les autoritats competents" sota la direcció del Govern espanyol. En cap cas, s'afegeix, podrà implicar la suspensió dels drets fonamentals i llibertats públiques dels ciutadans.

APLICADA PER PRIMERA VEGADA

Seria la primera vegada que s'apliqués aquesta possibilitat legal. Cosidó ha explicat que ofereix un camí directe per prendre el control de la policia autonòmica i que la conselleria d'Interior catalana i la direcció dels Mossos quedin a les ordres d'aquesta autoritat nomenada pel Govern de Sánchez.

"S'han sobrepassat totes les línies vermelles. La situació és de fallida de la convivència i de la pau social", ha dit el portaveu. Si bé ha insistit en la necessitat d'engegar mesures a l'empara de l'article 155 de la Constitució, com ve reclamant des de fa temps el PP, Cosidó ha demanat al Govern socialista que prengui també amb caràcter immediat altres decisions com la intervenció dels Mossos.

El portaveu parlamentari ha argumentat que una decisió d'aquest tipus no té per què generar problemes afegits als que ja viu Catalunya i ha defensat que l'aplicació del 155 "no va generar tensió sinó que va ajudar a la convivència i la normalitat". "Cal actuar ja. És la mesura més immediata i més crítica que cal prendre", ha agregat.

En la defensa d'aquesta moció, el PP recorda l'ocorregut el cap de setmana passat, els talls de carreteres pels anomenats 'comitès de defensa de la república' (CDR) sense que intervinguessin els Mossos per ordre dels seus responsables polítics. Però asseguren que la "inacció" de la policia autonòmica persisteix des que es va constituir el nou Govern de la Generalitat presidit per Quim Torra.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.