Publicat 21/01/2018 10:17

Possibles escenaris després de la votació dels socialdemòcrates alemanys

Angela Merkel
KAY NIETFELD/DPA

   BERLÍN, 21 gen. (DPA/EP) -

   Quatre mesos després de les eleccions a Alemanya, el Partit Socialdemòcrata (SPD) decideix aquest diumenge si fa el pas decisiu per formar nou Govern amb els conservadors d'Angela Merkel. Quins són els possibles escenaris que deriven de la votació que tanta expectativa genera a Alemanya i Europa?

   Si guanya el sí, la Unió Cristiano Demòcrata i la Unió Social Cristiana (CDU/CSU) de la cancellera Merkel i el SPD entaularan negociacions formals immediatament. El mateix dilluns les cúpules de les tres formacions acordaran els primers detalls a nivell d'organització i pocs dies després s'engegaran les reunions.

   Merkel aspira a aconseguir a un acord formal abans de mitjan febrer. Després, els militants del SPD tindran l'última paraula. Més de 440.000 afiliats seran convocats per votar i es calcula que el procés portarà unes tres setmanes.

   En cas d'un resultat positiu, el Parlament alemany podria triar Merkel cancellera en una de les dues setmanes de plens a partir del 12 de març. El Govern podria constituir-se abans de Setmana Santa, a la fi de març.

   En canvi, si guanya el no, i els delegats al congrés del SPD rebutgen una nova gran coalició la situació es complicaria. Seria el segon intent fallit de Merkel després del fracàs per formar un Govern tripartit amb el Partit Liberal i Els Verds.

   Així, quedarien tres opcions:

   1) Un govern en miniria: Aquest és un projecte arriscat però possible, tot i que la cancellera Merkel s'hagi manifestat en contra. Merkel podria formar un Govern en minoria i cercar suports puntuals per a cada decisió. Això implica també que podria ser destituïda en qualsevol moment per una moció de confiança.

   També seria factible un Govern conservador tolerat pels socialdemòcrates, però no hi ha antecedents a Alemanya d'un Govern en minoria.

   2) Nou intent de coalició "Jamaica". El president alemany, Frank-Walter Steinmeier, podria intentar persuadir a Merkel, liberals i ecologistes d'intentar de nou un tripartit batejat com Jamaica perquè els colors de la bandera del país del Carib coincideixen amb els de les formacions (negre dels conservadors, groc dels liberals i verd).

   Els Verds han insistit que estan oberts al diàleg. El president dels liberals, Christian Lindner, va avisar que no està disposat a tornar a la taula tret que "les condicions tant polítiques com de personal canviïn i prometin més èxit que en 2017", una al·lusió vetllada a una CDU sense Merkel.

   3) Repetició de les eleccions: Steinmeier podria engegar el complex mecanisme per a la dissolució del Parlament i la convocatòria de noves eleccions.

   La Constitució alemanya estableix que és el president qui proposa un candidat per al càrrec de canceller. Aquesta persona és triada cap de Govern amb la majoria dels vots dels diputats. Fins ara, tots els cancellers de la República Federal d'Alemanya van ser triats en la primera ronda de votació.

   En cas de no tenir majoria el candidat o la candidata proposada, es passaria a una segona fase. El Bundestag té dues setmanes de termini per consensuar un candidat o candidata per majoria absoluta. Si tampoc s'arriba a una solució en aquestes dues setmanes, n'hi ha prou una minoria relativa per triar cap de Govern. És a dir, que és triat el candidat o la candidata que reuneixi més vots.

   Si passa això, el president alemany el pot designar canceller d'un Govern minoritari, però també pot dissoldre el Parlament i convocar eleccions en 60 dies, la qual cosa mai ha ocorregut en la història de la República Federal d'Alemanya.

   Steinmeier ha destacat en repetides ocasions que no veu amb bons ulls l'opció de repetir eleccions, entre altres coses perquè tem que hi hagi resultats similars als de setembre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés