Publicat 18/01/2021 15:14CET

Portugal treballarà perquè la recuperació de la crisi a Europa sigui "social, verda i digital"

L'ambaixador portuguès a Espanya, João Mira-Gomes, presenta les prioritats de Portugal en la presidència del Consell de la UE
EUROPA PRESS

L'ambaixador Mira-Gomes presenta els eixos de la presidència portuguesa del Consell de la UE

BARCELONA, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

Portugal encara la presidència rotativa del Consell de la Unió Europea (CUE) amb l'objectiu que la recuperació de la crisi sanitària i econòmica del coronavirus sigui "social, verda i digital".

L'ambaixador portuguès a Espanya, João Mira-Gomes, ha presentat aquest dilluns les prioritats del seu país al capdavant del CUE durant el primer semestre del 2021.

L'acte ha estat organitzat per l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, la Representació de la Comissió Europea a Espanya i el Consolat General de Portugal a la capital catalana.

UNA PRESIDÈNCIA "DIFERENT"

Mira-Gomes ha explicat que la quarta presidència del seu país és un desafiament, i "diferent, per la greu crisi que viu Europa, que és sanitària, econòmica i social".

Ha recordat que és la primera presidència de torn després de la sortida d'un estat membre, el Regne Unit, el 31 de desembre del 2020, i "en plena tercera onada de la covid-19 a molts països".

Per això, ha avançat que Portugal insistirà en solucions per a Europa basades en la resiliència, la cohesió, la sostenibilitat i la digitalització, i "amb un marcat caràcter social".

PLA DE RECUPERACIÓ

La presidència portuguesa se centrarà a marcar el rumb de la UE durant la pandèmia i promourà una visió de la UE "innovadora, orientada al futur i basada en els valors comuns de la solidaritat, la convergència i la cohesió".

Així, en el pla econòmic, l'ambaixador ha dit que Portugal vol garantir el pla de protecció d'ocupació SURE, impulsar polítiques de transició ecològica, avançar cap a un model econòmic basat en la descarbonització i promoure l'aprovació de la llei del clima.

També ha dit que pretén avançar en el debat sobre els mercats de serveis digitals, i que la seva presidència insistirà el concepte de "democràcia digital", amb l'objectiu de garantir un accés més universal a aquests mitjans.

Mira-Gomes ha insistit a "enfortir la dimensió social de la UE", en paral·lel als esforços ecològics i digitals, i amb èmfasi en la salut, a causa de la pandèmia del coronavirus, però també per altres necessitats sanitàries que pretén abordar en l'àmbit europeu.

POLÍTICA EXTERNA I MIGRACIONS

En política internacional, ha destacat que treballaran per augmentar l'"autonomia d'Europa en àrees estratègiques, però sense proteccionismes"; i que potenciaran les relacions amb Àfrica i l'Amèrica Llatina.

També ha parlat de "reequilibrar" les relacions amb els països de la regió Àsia-Pacífic, i ha afegit que l'arribada de l'administració Biden a la Casa Blanca obre un horitzó en les relacions amb els Estats Units, especialment en matèria climàtica.

A més, Mira-Gomes s'ha referit a la política comuna d'asil a Europa: Portugal vol ser un pont per a les diferents opinions dins la UE en matèria de migracions, i defensarà un "equilibri entre la solidaritat i la responsabilitat".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés