Publicat 18/5/2020 16:00:14 +02:00CET

Pompeo amenaça la Xina amb possibles conseqüències si obstaculitza la feina de periodistes nord-americans

El secretari d'estat dels EUA, Mike Pompeo.
Ron Przysucha/US Department of S / DPA

MADRID, 18 maig (EUROPA PRESS) -

El secretari d'estat dels Estats Units, Mike Pompeo, ha advertit a la Xina de les possibles conseqüències que implicaria obstaculitzar la feina dels periodistes nord-americans a Hong Kong, i ha recalcat que es tracta de treballadors de la premsa lliure i no pas de simples "propagandistes".

"He sabut que el govern xinès amenaça d'interferir la feina dels periodistes nord-americans a Hong Kong. Aquests periodistes són membres de la premsa i la seva valuosa feina fa que els ciutadans de la Xina i d'arreu del món estiguin informats", ha dit Pompeo en un comunicat del Departament d'Estat.

En aquest sentit, ha expressat que "qualsevol decisió que s'interposi entre l'autonomia i les llibertats de Hong Kong" tindrà "inevitablement" un impacte sobre el criteri de l'administració del president, Donald Trump, sobre el principi xinès 'un país, dos sistemes'.

D'aquesta manera, Pompeo ha posat èmfasi en la importància de la Declaració Conjunta Sinobritànica, que van signar el 1984 el Regne Unit i la Xina i que estipula el traspàs de Hong Kong a Pequín, i la Llei Bàsica --la Constitució de Hong Kong--.

Tot i que no ha criticat explícitament les mesures del govern xinès, les paraules de Pompeo s'han produït després que Pequín expulsés al març una desena de periodistes nord-americans a causa de les "injustificades restriccions" dels Estats Units a la premsa xinesa.

Les autoritats xineses ho justifiquen per la decisió de les autoritats nord-americanes el 2018 d'ordenar a alguns mitjans xinesos que es registressin com "agents estrangers" i el febrer del 2020 cinc més com "missions estrangeres" que va suposar "l'expulsió dels periodistes xinesos dels Estats Units".

Contador