Publicat 13/12/2019 10:59:12 +01:00CET

Polònia impedeix a la UE comprometre's a eliminar les emissions de CO2 l'any 2050

Recurs d'un tub d'escapament, emissions, contaminació
EUROPA PRESS - Archivo

BRUSSEL·LES, 13 des. (EUROPA PRESS) -

Els caps d'estat i de Govern han estat incapaços d'aconseguir un acord unànime aquest dijous per comprometre's a eliminar les emissions de diòxid de carboni (CO2) el 2050 a causa dels problemes de Polònia per assumir aquest objectiu, per la qual cosa tornaran a debatre aquesta qüestió al juny de l'any vinent.

La decisió s'havia de prendre per unanimitat, per la qual cosa la posició de Varsòvia ha impedit que els Vint-i-vuit declaressin la seva intenció d'aconseguir la neutralitat climàtica a meitat de segle. És a dir, reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle tot el possible i compensar les restants.

Així ho ha explicat la cancellera alemanya Angela Merkel en una roda de premsa després de finalitzar la trobada dels líders de la UE, en la qual ha assenyalat que Polònia necessita "més temps" per adherir-se a aquest objectiu.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha presentat el resultat de la reunió com un èxit per a la UE perquè hi ha un acord sobre aquesta qüestió, però ha admès que un Estat membre encara no pot donar-hi el vistiplau i, per això, els caps d'Estat i de Govern han de tornar a aquesta qüestió d'aquí a sis mesos.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també ha celebrat el resultat de l'"intens debat" dels líders que, al seu parer, ha conclòs amb l'aval dels Vint-i-set a la seva "complexa" estratègia per al clima.

Von der Leyen, a més, ha afirmat que "tots" a la UE són conscients que "no totes les regions parteixen del mateix punt i que per a alguns països o sectors serà més difícil aconseguir" l'objectiu de la neutralitat carbònica.