Polònia continuarà amb la reforma del sistema judicial tot i la sentència en contra seva del Tribunal de la UE

Publicat 6/11/2019 17:20:41CET
Primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki.
Ondej Deml/CTK/dpa

VARSÒVIA, 6 nov. (DPA/EP) -

Polònia continuarà amb la reforma del sistema judicial, però mirarà de considerar la posició de la Unió Europea, segons ha assenyalat aquest dimecres el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki.

"Al poder judicial polonès encara li cal una reforma profunda. De manera que continuarem amb aquests canvis de manera que siguin comprensibles per als socis de la UE, però, abans de res, per fer que finalment els tribunals siguin eficients perquè això és el que esperen els ciutadans", ha dit en una entrevista amb l'Agència de Premsa polonesa.

Una sèrie de reformes judicials implementades pel partit governant Llei i Justícia (PiS) van ser impugnades pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va dictaminar aquest dimarts que reduir l'edat de jubilació dels jutges dels tribunals ordinaris contravé la llei europea.

En relació a aquest assumpte, Morawiecki ha dit que Polònia analitzarà la sentència "a fons", així com les "possibles conseqüències". No obstant això, ha subratllat que la decisió s'ha pres partint d'una legislació que ja no és vigent, ja que s'ha modificat fa més d'un any.

Els membres de PiS han estat crítics durant temps del sistema judicial del país, que el qualifiquen de permanent "ineficient", "egoista" i "corrupte" del passat comunista del país. És per això que Varsòvia va començar fa més d'un any la reforma del sistema judicial que, entre altres mesures, redueix l'edat de jubilació dels magistrats de l'alt tribunal de 70 a 65 anys, una jubilació forçosa que s'aplica de manera retroactiva als jutges.

Al juny, el TJUE ja havia dictaminat que la polèmica reforma viola els principis d'inamovilitat del jutge i d'independència judicial. La justícia europea va argumentar llavors que tots els estats membres tenen l'obligació de garantir que els rgans jurisdiccionals que formin part dels seus sistema de vies de recurs compleixin amb les exigències de la tutela judicial efectiva i, per assegurar aquesta tutela, "resulta primordial preservar la independència".