Publicat 30/5/2020 11:05:12 +02:00CET

El policia imputat per l'assassinat de George Floyd li va aixafar el coll durant gairebé nou minuts

Derek Chauvin, imputat per la mort de George Floyd en Mineápolis
DEPARTAMENTO DE POLICÍA DE MINESOTA

MADRID, 30 maig (EUROPA PRESS) -

Derek Chauvin, l'agent de Policia imputat per l'assassinat del ciutadà de raça negra George Floyd a Mineápolis, origen de l'ona de disturbis que ha sacsejat els Estats Units durant els últims dies, va mantenir el seu genoll sobre el coll del mort durant vuit minuts i 46 segons, segons es desprèn del document presentat per la Fiscalia del comtat d'Hennepin contra Chauvin, ja expulsat del cos.

"L'acusat va mantenir el seu genoll sobre el coll del senyor Floyd durant vuit minuts i 46 segons, dels quals dos minuts i 53 segons després que el senyor Floyd deixés de respondre estímuls", segons el document.

El document va ser presentat aquest divendres, el mateix dia en què Chauvin va ser acusat d'assassinat en tercer grau i homicidi involuntari en segon grau.

El document confirma que els esdeveniments que van portar a la mort de Floyd, dilluns passat, van començar després que la Policia acudís a atendre una queixa sobre un bitllet fals de 20 dòlars en un comerç local, i apunta a un forcejament previ entre Floyd i els agents. La víctima no volia entrar en el cotxe de Policia i es va enredar amb els agents abans de tirar-se al terra. Chauvin va procedir llavors a col·locar el seu genoll esquerre en el coll i en el cap de Floyd.

L'informe també destaca el perill que representa aquesta maniobra. "La Policia sap que aquest tipus de contenció sobre una persona estesa en el sòl és inherentment perillosa".

Floyd va manifestar en diverses ocasions: "No puc respirar", "Mamà" i "Per favor", mentre Chauvin i altres agents romanien en la mateixa posició, segons el plec recollit per la cadena CNN.

El document també recull que Floyd presentava problemes previs de salut, segons les dades preliminars de l'autòpsia. Aquest mateix document no troba proves físiques que recolzin que Floyd hagués estat escanyat, però atribueix la seva mort a tres factors combinats: el seu estat previ de salut, possibles "agents intoxicantes" en el seu cos i, finalment, la maniobra de retenció de la Policia.

Chauvin, de 44 anys, es troba detingut a la presó del comtat de Ramsey. És el primer oficial blanc en Minesota a ser processat penalment per la mort d'un civil de raça negra. La sentència màxima per assassinat en tercer grau és de 25 anys; el màxim per a homicidi involuntari de segon grau és de 10 anys.

Els altres tres oficials involucrats en la detenció en la vorera de Floyd també van ser acomiadats, però no han estat arrestats ni acusats, encara que s'espera que ocorri aviat, segons el fiscal del comtat d'Hennepin, Mike Freeman, al diari 'Minnesotta Star Tribune'. "Sentim que era important centrar-se primer en l'autor més perillós", ha explicat.

D'altra banda, l'advocat de l'esposa de Chauvin ha confirmat el divorci de la parella i ha traslladat en nom de la dona les seves més sinceres condolences a la família del mort. "Demana privadesa en aquests moments", ha indicat el comunicat.