Publicat 2/12/2019 13:58:27 +01:00CET

Piñera justifica la seva absència en la COP25 pels "temps difícils" que viu Xile

Sebastián Piñera
Sebastian Beltran Gaete/Agencia / DPA

MADRID, 2 des. (EUROPA PRESS) -

El president de Xile, Sebastián Piñera, ha agraït la "generositat i comprensió" d'Espanya en acollir la cimera del clima de l'ONU i ha justificat la seva absència, argumentant que considerava necessari romandre al país sud-americà enfrontant els "temps difícils" que atravessa.

Piñera va anunciar al novembre el rebuig d'albergar la XXV Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l'ONU (CO25), la qual cosa va obrir les portes al seu trasllat a Espanya. El mandatari xilè, que ha parlat per vídeo en la cerimònia d'obertura, ha agraït "des del fons de l'ànima" el gest del president del Govern d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez.

Piñera ha subratllat que el compromís de Xile amb la lluita contra el canvi climàtic és "ferm, clar i permanent", per la qual cosa li "sap greu" no haver viatjat a Madrid. "Sento que he d'estar a Xile, enfrontant els temps difícils que vivim", ha assegurat.

D'aquesta manera, ha al·ludit a un seguit de "situacions simultànies" viscudes a Xile, entre elles una "onada de violència criminal" generada durant les últimes protestes. Les autoritats xilenes han respost amb els instruments de la democràcia i de l'Estat de Dret, protegint els drets humans", en paraules de Piñera, que ha garantit que hi haurà rendició de comptes davant qualsevol possible abús, "com correspon en una democràcia".

El president xilè, que ha defensat també les seves promeses de reformes socials i el consens per reformar la Constitució, s'ha mostrat convençut que Xile sabrà "superar aquests temps difícils".

CAP MENA D'ESCEPTICISME

Piñera ha instat els participants de la cimera a encarar els desafiaments en matèria climàtica amb "voluntat, coratge i urgència", tenint en compte que la ciència ha parlat "fortament i clarament" i es fan necessaris, al seu judici, compromisos "més ambiciosos" per complir-los "en terminis més curts".

"Sabem massa per continuar sent escèptics", ha afegit Piñera, qui creu que "el temps dels diagnòstics ha acabat, ha arribat l'hora de l'acció". "La naturalesa ens està implorant perquè la cuidem perquè ella també pugui cuidar-nos a nosaltres", ha reclamat.