Actualitzat 19/10/2019 9:19:35 +00:00 CET

Piñera declara l'estat d'emergència després de les protestes per la pujada del preu del metro a Santiago

Protestas en Santiago de Chile por la subida del precio de los billetes de metro
REUTERS / STRINGER .

La xarxa de metro de la capital xilena suspèn el seu servei durant tot el cap de setmana pels disturbis

MADRID, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de Xile, Sebastián Piñera, ha declarat aquest divendres l'estat d'emergència a la capital del país, Santiago de Xile, després de les protestes que s'han produït per la pujada del preu dels bitllets de metro de la ciutat.

"Davant els greus i reiterats atacs i atemptats contra les estacions i les instal·lacions del metro de Santiago, contra l'ordre públic i la seguretat ciutadana i contra la propietat tant pública com a privada (...) he decretat estat d'emergència a les províncies de Santiago i a les comunes de Pont Alt i Sant Bernardo a la regió metropolitana", ha anunciat Piñera a una roda de premsa.

El mandatari ha assegurat que l'objectiu de l'estat d'emergència és "assegurar l'ordre públic, la tranquil·litat dels habitants de la ciutat de Santiago, protegir els béns tant públics com a privats i garantir els drets" d'aquells que s'han vist afectats per "l'acció de delinqüents que no respecten a res ni a ningú".

"A una democràcia, a un Estat de Dret, que amb tant esforç hem construït tots els xilens al nostre país, no ha d'haver-hi espai per a la violència i la delinqüència que hem conegut a la nostra ciutat", ha denunciat Piñera.

Així mateix, el president xilè ha explicat que la pujada del preu del metro s'ha produït pel "l'alça que en el preu del dòlar i el preu del petroli" i ha assenyalat que ho entèn "perfectament" i que se solidaritza amb els xilens que es veuen afectats per la pujada del preu.

Piñera també ha afirmat que el Govern convocarà en els properes dies un diàleg "transversal" i que farà "tots els esforços al nostre abast per atenuar i bregar la situació dels nostres compatriotes que s'han vist afectats".

El mandatari ha agraït els carabiners i els bombers de Xile el "sacrifici, entrega i compromís que han demostrat per defensar la nostra seguretat, la nostra ciutat, el nostre estat de dret".

LLEI DE SEGURETAT DE L'ESTAT

Hores abans, el ministre de l'Interior de Xile, Andrés Chadwick, ha anunciat que el Govern ha decidit invocar la llei de seguretat de l'Estat contra aquells que siguin responsables "de causar danys en els béns del metro de Santiago i al mateix temps impedir que aquest pugui desenvolupar normalment el seu funcionament".

Chadwick ha recalcat que ja s'han presentat querelles sota la llei, que ha assegurat que "estableix penes molt dures". A més ha subratllat que continuaran presentant-se "davant qualsevol fet que pugui significar violència", segons ha recollit el diari 'La Tercera'.

El ministre xilè ha condemnat, en nom del Govern, "els fets de violència i vandalisme que s'han produït" al metro i ha destacat que s'estan duent a terme per "grups organitzats".

"És un moment de prendre decisions i voldria fer una crida als nostres compatriotes a treballar junts per la tranquil·litat i l'ordre públic", ha asseverat el ministre xilè.

SUSPENSIÓ DEL SERVEI DE METRO

Per la seva banda, el servei de metro de la capital ha anunciat que a causa dels disturbis que s'han produït a les estacions, totes les línies han estat tancades, cosa que es mantindrà durant tot el cap de setmana.

"Aquesta mesura s'ha hagut de prendre per les greus destrosses a la infraestructura i sistemes de les estacions que impedeixen comptar amb les condicions mínimes de seguretat per a passatgers i treballadors", ha assegurat en un comunicat.

La ministra de Transports, Gloria Hutt, ha detallat que la suspensió de les línies de metro es mantindrà fins que es facin les reparacions. A més, Hutt ha descartat revisar les tarifes dels bitllets de metro, perquè és una "decisió ja establerta".

Les protestes han començat a la capital xilena després que el Govern decidís pujar el preu del bitllet d'metro de 800 a 830 pesos (d'1,01 a 1,05 euros).

Segons fonts del Govern, citades per 'La Tercera', almenys 16 estacions de metro s'han fet malbé i s'han cremat deu autobusos de la ciutat.