Publicat 24/10/2019 17:54:50 +02:00CET

Piñera congela la factura elèctrica fins el desembre del 2020 per aplacar el malestar social

Sebastián Piñera.
AGENCIA UNO / SEBASTIAN BELTRAN GAETE

SANTIAGO, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de Xile, Sebastián Piñera, ha signat aquest dijous el projecte que anul·la l'augment previst en les factures d'electricitat i que congela els preus fins el desembre del 2020, en un intent per aplacar l'onada de protestes sense precedents que va portar al Govern xilè a decretar l'estat d'emergència.

Piñera confia que la nova mesura, encara que "no resol tots els problemes", constitueixi "un alleujament important" per gairebé set milions de llars. El preu de la factura "es mantindrà inalterat fins el desembre de l'any vinent", fet que suposa anul·lar un augment d'una mica més del 9 per cent de mitjana.

El president ha afirmat que aquesta nova "agenda social" implicarà "un enorme esforç" per a l'Estat, en la mesura en la qual suposa "reassignacions i esforços" a nivell pressupostari.

L'augment de les tarifes de metro de la capital va ser el detonant d'unes protestes que van derivar en una crítica més àmplia cap al sistema actual. Almenys 18 persones han mort en aquestes mobilitzacions, que l'executiu ha provat d'aplacar mitjançant mesures socials.

Piñera va congelar inicialment els preus del transport i té previst enviar aquest divendres al Congrés el projecte que preveu una pujada de les pensions. "Continuaré enviant els projectes per implementar aquesta agenda social i implementant les mesures administratives", ha al·legat en la seva compareixença pública, segons 'El Mercurio'.

Piñera ha afirmat que la situació d'ordre públic "millora" i les autoritats avancen cap a la "normalització". No obstant això, ha apel·lat a la cautela: "Tots volem aixecar els estats d'emergència, però un president ha d'actuar amb responsabilitat".

Així, la "reducció de períodes del toc de queda" encara no és total i aquest dijous ja s'han confirmat nous bloquejos a diverses regions.