Publicat 5/11/2019 17:22:14 +01:00CET

Piñera confia a sortir reeixit d'una possible acusació constitucional

El president de Xile, Sebastián Piñera
AGENCIA UNO / SEBASTIAN BELTRAN GAETE

MADRID, 5 nov. (EUROPA PRESS) -

El president xilè, Sebastián Piñera, ha defensat la seva gestió de la crisi deslligada per les massives protestes contra la desigualtat social, confiant que, si finalment l'oposició presenta una acusació constitucional en contra seva, en sortirà reeixit. "Per descomptat que arribaré a la fi del meu Govern", ha asseverat en una entrevista concedida a BBC Mundo.

L'oposició, que és majoria al Congrés xilè, sospesa presentar una acusació constitucional contra Piñera per considerar que va abusar del seu poder en declarar l'estat d'emergència, cosa que va suposar un desplegament militar. En cas de prosperar, seria destituït i podria quedar inhabilitat per exercir càrrecs públics.

"Si algú vol fer una acusació constitucional, està en el seu dret, però jo estic absolutament segur que cap prosperarà perquè la solució en democràcia és respectar les regles, no atemptar contra la democràcia pretenent desestabilitzar un Govern que guanyarà les eleccions legítimament", ha sostingut.

Piñera ha tornat a defensar la seva decisió de declarar l'estat d'emergència, en un país on el cop d'estat perpetrat pel general Augusto Pinochet contra el Govern de Salvador Allende l'11 de setembre del 1973 fa que la presència dels militars als carrers sigui un tema sensible.

"Era l'única manera de restaurar l'ordre públic i protegir els nostres ciutadans", ha argumentat, recalcant que és una "eina democràtica" que, com a cap d'Estat, no només té el dret, sinó el "deure" d'utilitzar "quan l'ordre públic i la seguretat de la gent no estan garantits".

Interrogat sobre les reminiscències del règim castrense, ha negat qualsevol semblança. "Vaig lluitar contra tota mena de dictadura o govern dictatorial. Vaig lluitar per recuperar la nostra democràcia fa 30 anys. Estava en aquesta línia i, per a mi, aquests temps mai s'oblidaran", ha resolt.

No obstant això, ha reconegut que en el marc de l'estat d'emergència s'han pogut cometre abusos. Almenys 19 persones han mort, algunes a mans de les forces de seguretat, d'acord amb l'Institut Nacional de Drets Humans (INDH) que també ha denunciat tortures i altres abusos als detinguts.

Piñera ha assegurat que "no hi haurà impunitat" ni per "als delinqüents que van calar foc al sistema de transport, a supermercats i botigues" ni per "als militars o policies que hagin utilitzat la força excessiva o comès delicte". "No acceptaré cap mena de violació dels Drets Humans", ha asseverat.