Publicat 04/09/2021 17:07CET

Piñera anuncia la creació d'un Ministeri de Seguretat Pública, del qual dependran els carrabiners

Archivo - Arxivo - Un agent de Carabiners amb una escopeta antidisturbis enmig de gasos lacrimogens durant una protesta en Concepció al novembre de 2019
AGENCIAUNO / AGENCIAUNO - Archivo

MADRID, 4 set. (EUROPA PRESS) -

El president de Xile, Sebastián Piñera, ha anunciat la creació d'un nou Ministeri de Seguretat Públic, que tindrà l'objectiu de "posar les persones, les seves llibertats i els seus drets al centre" i que reestructurarà les actuals funcions del Ministeri d'Interior, de manera que els carrabiners passaran a dependre de la nova cartera.

Piñera ha signat un projecte de projecte de llei per crear aquesta cartera que "s'enfocarà a fomentar la coordinació interinstitucional de l'Estat, atorgar una mirada més àmplia al fenomen del delicte i estar en permanent avaluació dels riscos que enfronta el país".

En una roda de premsa que s'ha celebrat aquest divendres a la Moneda acompanyat pels ministres d'Interior i Seguretat Pública, Rodrigo Delgado, i de Justícia i Drets Humans, Hernán Larraín, Piñera ha insistit que "la resposta de l'Estat ha de ser anticipativa i reactiva".

A més, ha d'enfocar-se a "minimitzar els perills de la seguretat pública i reaccionar àgilment i eficaçment quan afecta la seguretat de les persones", ha considerat.

Les Forces de l'Ordre i Seguretat Pública dependran jeràrquicament d'aquesta cartera, en concret els carrabiners, la Policia d'Investigacions, l'Agència Nacional d'Intel·ligència, l'Agència Nacional de Ciberseguridad i els seremis de Seguretat Pública.

"Amb el nou paradigma de seguretat, requerim una resposta estatal completa, que superi la lògica que entén les policies com les exclusives encarregades de la seguretat, i que parteixi de la base que aquesta funció ha de recaure en un sistema de seguretat pública, encapçalat per un ministeri especialitzat i tècnic", ha afegit el mandatari xilè.

Segons el Govern, aquesta decisió està d'acord amb el 'full de ruta' de la Unitat Coordinadora de la Reforma dels Carrabiners, que va emfatitzar aquesta acció seguint les recomanacions tant del Consell per a la Reforma de Carabiners com de la Comissió per a la Reforma Policia del Senat després de les criticades accions del cos policial durant l'esclat social del 2019.

La tasca dels carrabiners ha estat àmpliament criticada en els últims anys a Xile, sobretot des de l'esclat de les protestes d'octubre del 2019, que van conduir en la redacció d'una nova Constitució, encara en desenvolupament. L'Institut Nacional de Drets Humans (INDH) de Xile ha denunciat tortures i altres abusos contra persones detingudes en el marc de les protestes, que van deixar més d'una vintena de morts i més de 3.600 ferits.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés