Actualitzat 31/03/2015 10:05

El Congrés aprova una moció de censura contra la primera ministra pel cas d'espionatge de la DINI

Lima (Perú)
Foto: WIKIPEDIA

LIMA, 31 Mar. (EUROPA PRESS) -

   El Congrés del Perú ha aprovat la nit d'aquest dilluns --amb 72 vots a favor, 43 en contra i dues abstencions-- una moció de censura contra la primera ministra, Ana Jara, a qui l'oposició del país sud-americà responsabilitza d'un cas d'espionatge protagonitzat per la Direcció Nacional d'Intel·ligència (DINI).

   Així, Jara haurà d'abandonar l'executiu al costat de tots els integrants del seu equip ministerial, tal com ha informat el diari peruà 'El Comercio'. Aquesta situació es coneix com "crisi total" i s'arriba a ella quan una moció és aprovada per, com a mínim, la meitat més un del número legal de congressistes --és a dir, 66 vots o més--.

   La DINI va portar a terme l'any 2011 més de 100.000 rastrejos als béns de polítics, empresaris, militars, policies i periodistes. Els 'fujimoristes' denuncien que la primera ministra "en comptes de lliurar els noms dels responsables del rastreig de la DINI, va intentar minimitzar la denúncia davant del ple".

   Abans de conèixer la decisió del Congrés, Jara va dir que sentia que no es mereixia una moció de censura. "Crec que jo m'he esforçat per fer una tasca de primer ministre, d'articulador i ajudar el president en la gestió pública", va assenyalar la cap de gabinet.

   Tot i això, després de ser oficialment censurada, Jara ha enviat un missatge a través del seu perfil en Twitter en què dóna "gràcies al Senyor Jesús" per haver-li donat l'oportunitat de servir el país des de l'executiu, i ha dit que és "una honra" haver estat censurada pel Congrés.

CANVIS AL CAPDAVANT DE LA DINI

   Aquesta moció de censura arriba poc després que Jara anunciés davant del Congrés la decisió de rellevar dels seus càrrecs a la plana major de la DINI. En concret, va informar de la dimissió del director executiu de la DINI, Iván Kamisaki Sotomayor; del director de Contraintel·ligència, el coronel retirat de la policia Mauro Castañeda; i del director de la DINI, Javier Briceño.

   La funcionària peruana va explicar llavors que el relleu dels més alts càrrecs de la DINI era una mesura "independent de les investigacions del Ministeri Públic i de les mesures plantejades per la comissió designada pel govern per modernitzar l'esmentat òrgan".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés