Publicat 10/5/2019 19:55:48CET

¿Per què el nombre d'homicidis contra periodistes baixa a tot el món excepte a Mèxic?

TWITTER

CIUTAT DE MÈXIC, 10 Maig

Durant aquest 2019 s'ha registrat una disminució considerable d'homicidis comesos contra periodistes comparat amb el mateix període de l'any anterior. Amb un 56% menys de víctimes, el món sembla haver-se conscienciat de la necessitat de protegir la premsa. A Mèxic aquesta conscienciació encara no ha arribat.

Des de l'1 de gener fins al 30 d'abril, es van produir 20 assassinats a periodistes a 12 països. L'any passat en el mateix període es van registrar 46. L'actual és la xifra més baixa des del 2006, segons va informar la Campanya Emblema de Premsa (PAC,).

No obstant això, Mèxic i l'Afganistan concentren la meitat dels casos de l'any, sis al país iberoamericà i quatre a la nació situada en el cor d'Àsia.

"Països on es donava el mateix fenomen que a Mèxic, com Colòmbia o el Brasil, van millorar els seus sistemes de justícia i van reduir la impunitat. El mateix va ocórrer com els seus models de prevenció i protecció a treballadors de premsa", va indicar a l'agència 'Sputnik' el president de la Comissió de Llibertat d'Expressió de la Societat Interamericana de Premsa (SIP) Roberto Rock.

"A Mèxic, en canvi, la fórmula és a l'inrevés: no es compleixen els protocols internacionals bàsics perquè això no succeeixi", ha afegit.

Per al president del SIP, la situació mexicana es produeix per l'existència de tres errors en tres nivells: l'Estat federal, els Governs estatals i les empreses de mitjans de comunicació.

"L'autoritat central es troba depassada a l'hora de donar protecció adequada, les locals miren cap a un altre costat quan hi ha periodistes amenaçats; i els mitjans no atorguen condicions laborals elementals i no eviten els gestos dels seus treballadors amb el crim organitzat", va explicar Rock.

L'organització Reporters Sense Fronteres situa el país asteca en el lloc 144 de 180 en la seva Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa 2019. A més, determina que segueix sent un dels països més mortífers del món per als treballadors de la comunicació.

"Si els periodistes cobreixen temes relacionats amb la corrupció de les autoritats o amb el crim organitzat, pateixen intimidacions, agressions, poden ser assassinats a sang freda", assegura l'organització.

Per la seva banda el Comitè per a la Protecció de Periodistes (CPJ), assenyala que el 83% dels casos ocorreguts a Mèxic des del 1992 queden impunes.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.