Actualitzat 24/03/2014 10:17

Més de 50 dirigents mundials van a la Cimera de Seguretat Nuclear

CENTRAL NUCLEAR JOSÉ CABRERA, ZORITA
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 24 Mar. (EUROPA PRESS)

Més de 50 caps d'Estat i de Govern assistiran a partir d'aquest dilluns a la Haia a la Cimera de Seguretat Nuclear.

   Es tracta de la tercera d'aquest tipus que se celebra i el principal objectiu de la qual és incrementar els controls sobre el material nuclear que podria ser utilitzat per una organització terrorista per fabricar el que es coneix com una "bomba bruta".

   La trobada, que durarà dos dies, servirà perquè els dirigents mundials facin balanç dels èxits aconseguits en els quatre anys que han passat des que es va fer la primera reunió d'aquest tipus, a Washington. En concret, revisaran els objectius fixats al Pla de Treball de Washington i al Comunicat de Seül, subscrit el 2012 a la capital sud-coreana.

   L'Agència Internacional per a l'Energia Atòmica (AIEA), l'agència de l'ONU per a la seguretat nuclear, serà present en qualitat d'observador. L'AIEA té una Divisió de Seguretat Nuclear, encarregada d'assessorar els governs sobre com protegir les seves instal·lacions nuclears d'atemptats terroristes i com evitar que els materials radioactius es perdin, siguin robats o venuts sense autorització.

   La pròpia AIEA ha informat que el 2013 va rebre la comunicació de 140 casos de material nuclear o radioactiu perdut o utilitzat sense autorització, la majoria per petites quantitats de material radioactiu.

   "Fins i tot, tot i que no es puguin usar per fabricar una bomba nuclear, es poden utilitzar a artefactes de dispersió, el que és preocupant", ha explicat el sotsdirector general de l'AIEA, Denis Flory, en declaracions a Reuters.

   Flory es refereix a les conegudes com a 'bombes brutes', una bomba d'explosiu convencional que s'utilitza per dispersar material radioactiu com el que pot utilitzar-se a hospitals o indústries.

   La xifra d'incidents del 2013 suposa un descens respecte l'any anterior, quan es va informar a l'AIEA de 160 incidents: 17 d'activitats criminals, 24 de robatoris o pèrdues i 119 d'activitats no autoritzades, segons les dades recollides per l'AIEA a la seva pròpia pàgina web. Des de la seva creació, fa dues dècades, hi ha constància de 2.500 incidents dels quals han informat els més de 120 països adherits a la Base de Dades d'Incidents i Tràfic de l'AIEA.

   "N'hi continua havent, el que significa que encara queda molta feina per fer perquè baixi" aquesta xifra, ha indicat Flory. Tot i això, ha destacat que cada vegada hi ha "més i més països que informen d'incidents". "El nombre d'incidents dels quals se'ns informa probablement ha baixat", ha argumentat.

   Pel que fa la Cimera de Seguretat Nuclear de la Haia, Flory ha destacat que un dels principals objectius ha de ser l'aplicació de l'esmena introduïda el 2005 a la Convenció per a la Protecció Física dels Materials Nuclears.

   Encara hi ha 27 països, inclòs els Estats Units, que no han ratificat l'esmena, que obliga a controlar el tràfic de material nuclear no només als desplaçaments internacionals, sinó també dins del propi país i a les instal·lacions d'emmagatzematge. "És extremadament important perquè aquesta esmena enforteix notablement la seguretat nuclear", ha argumentat Flory.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés