Publicat 5/1/2019 13:31:31 +01:00CET

El Patriarca de Constantinoble certifica la separació de l'església ortodoxa ucraïnesa de Moscou

Petro Poroshenko, el metropolitano Epifanio y el patriarca Bartolomé I
REUTERS / MURAD SEZER

MADRID, 5 gen. (EUROPA PRESS) -

El patriarca de l'Església Ortodoxa, Bartolomé I, ha signat aquest dissabte, 5 de gener, l'histric toms pel qual se certifica l'autocefalia de l'Església Ortodoxa d'Ucrana i la seva escissió formal del Patriarcat de Moscou, convertint-se en la 15 església ortodoxa autocéfala.

En la cerimnia celebrada a Istanbul han estat presents el president ucrans, Petro Poroshenko; diversos ministres; el president del Parlament, Andrii Parubii; l'expresident Viktor Yushchenko i altres personalitats, així com el flamant patriarca ucrans, Epifanio, informen els mitjans ucranesos.

"Ha passat! El toms d'autocefalia de l'Església Ortodoxa d'Ucrana ha estat signat pel Patriarca Ecuménico Bartolomé en presncia del president d'Ucrana, Petro Poroshenko, i del prevalgut de l'Església Ortodoxa d'Ucrana, el metropolit Epifanio", ha informat l'assessor de Poroshenko Rostislav Pavlenko a la seva pgina de Facebook. L'acte ha estat retransms en directe per les televisions ucraneses.

Poc abans de la signatura a l'Església Patriarcal de Sant Jordi, Epifanio, Bartolomé i Poroshenko han mantingut una reunió privada. També resta un acte formal previst per a aquest diumenge en el qual la delegació ucranesa rebr formalment el toms en una cerimnia litúrgica en la Banya d'Or, l'estuari que obre pas a l'estret del Bósfor, que separa la part europea i asitica d'Istanbul.

L'escissió és conseqüncia del Concili de Kíev del passat 15 de desembre, en el qual es van unificar sota el comandament d'Epifanio les esglésies ortodoxes ucraneses en un acte de marcat carcter polític a causa del conflicte entre Ucrana i Rússia, que ha ocupat la Crimea ucranesa i recolza als secessionistes de Donetsk i Lugansk.

De fet, l'Església del Patriarcat de Moscou denuncia agressions contra els seus sacerdots i la captura dels seus temples per part d'organitzacions "cismtiques".

el més llegit

 1. 1

  Més de 300 concentrats davant el Consolat dels EUA a Barcelona demanen "justícia"

 2. 2

  L'alcalde de Nova York confirma la detenció de la seva filla en les protestes i no descarta el toc de queda

 3. 3

  La Generalitat planteja que Barcelona passi a la Fase 2 el dilluns 8 de juny

 4. 4

  Mor l'actor Quim Lecina, confundador del Teatre Lliure

 5. 5

  Catalunya suma 12.280 morts per coronavirus, 11 l'últim dia