Publicat 16/1/2020 16:42:16 +01:00CET

El Parlament de Rússia aprova el candidat de Putin com a primer ministre

Mikhaïl Mixustin.
DUMA DE ESTADO DE RUSIA

MOSCOU, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

La Duma, la cambra baixa del Parlament rus, ha aprovat aquest dijous per majoria el nomenament de Mikhaïl Mixustin com a primer ministre, i avala així la proposta que va presentar dimecres el president, Vladímir Putin, després de la inesperada dimissió del Govern.

Els diputats han donat suport a Mixustin, cap del Servei Federal d'Impostos, com a successor de Dmitri Medvédev com a primer ministre. Cap legislador ha votat en contra del nomenament, que ha acabat amb 383 vots a favor i 41 abstencions, segons l'agència de notícies Sputnik.

Els canvis deriven del discurs sobre l'estat de la nació que va pronunciar dimecres Putin, en el qual va apostar per introduir esmenes a la Constitució per revisar l'actual equilibri de poders. Entre les seves propostes en figurava una sobre nomenaments, perquè el Parlament sigui el responsable de designar l'executiu.

Putin ha insistit aquest dijous en la necessitat de donar més pes a la societat civil i als partits polítics per "garantir l'avanç de Rússia com un estat de dret i augmentar l'eficiència de les seves institucions". "Crec que és necessària una vinculació més estreta entre el Parlament i el Govern ara com ara", ha declarat.

Putin, no obstant això, ha apostat per mantenir la figura del president, que mantindria la potestat de destituir aquelles persones que no gaudeixin de la seva confiança o incorrin en desistiment de funcions. D'aquesta manera, ha descartat transformar Rússia en un sistema de govern parlamentari, tot i que la Constitució l'obliga a abandonar el Kremlin el 2024 per haver complert dos mandats consecutius.