Publicat 9/8/2020 17:00:59 +02:00CET

El Parlament libanès prepara una sessió de control al Govern sobre el "crim" de l'explosió de Beirut

Nabih Berri, president del Parlament, a l'esquerra
Hassan Ibrahim/Lebanese Parliame / DPA

   MADRID, 9 ago. (EUROPA PRESS) -

   El president del Parlament libanès, Nabih Berri, ha convocat aquest diumenge una sessió de control al Govern perquè respongui, dijous que ve sobre la gran explosió de Beirut, ha titllat de "crim" contra la població.

   L'explosió, en un magatzem de nitrat d'amoni mal protegit, ha simbolitzat la negligència i la corrupció endèmica de les autoritats i acabat d'enfurismar els libanesos, després d'anys de crisi econòmica i política, a la qual s'ha sumat la pandèmia de coronavirus.

   "Crivellarem el Govern a preguntes sobre aquest gran crim que ha ocorregut contra la capital i el poble libanès", ha avisat Berri en declaracions recollides per Naharnet. La sessió començarà sobre les 10.00, hora local.

   Segons l'últim balanç, 158 persones van morir i més de 6.000 van resultar ferides per la detonació de les 2.700 tones de nitrat, que va arrasar el port de la ciutat, els barris circumdants i es va escoltar des de Xipre, a més de 250 quilòmetres de distància.

   Fonts del diari An Nahar, el diari àrab de major tiratge del país, han indicat que el Govern passa per un moment crític, donada l'ona de dimissions que estan succeint en les últimes hores, i que la sessió de control podria suposar fi de les aspiracions del primer ministre, Hasán Diab, de celebrar eleccions legislatives anticipades, com va prometre el dissabte per aplacar a la població.

   Les mateixes fonts no descarten que l'Executiu en ple pugui dimitir aquest diumenge o matí per estalviar-se la sessió parlamentària.

   De fet, la ministra d'Informació del Líban, Manal Abdel Samad, ha anunciat aquest diumenge la seva dimissió, convertint-se així en la primera baixa al Govern després de les explosions que dimarts passat van arrasar el port de Beirut.

   El ministre d'Exteriors, Nassif Hitti, va dimitir just un dia abans de les explosions a Beirut en senyal de protesta per l'escàs rendiment del Govern, avisant que el Líban podia convertir-se en un "Estat fallit".

   Ja el dissabte, els tres diputats del partit cristià Kataeb van anunciar que abandonaran el Parlament com a protesta contra el Govern. "Un nou el Líban ha de néixer sobre les ruïnes de l'antic, al que vostès representen", va dir el seu líder, Sami Gemayel.

   La sagnia parlamentària ha continuat aquest diumenge amb la dimissió del diputat Neamat Efrem.

   Els libanesos van prendre els carrers el passat mes d'octubre per la greu crisi econòmica que sofreix la nació àrab, la pitjor des de la seva guerra civil. Les protestes s'han reprès aquesta setmana per les explosions a Beirut, que els manifestants atribueixen a l'estesa corrupció.

   Almenys un policia ha mort i 728 persones més han resultat ferides pels disturbis del dissabte. Els manifestants, que es van explicar per milers, van arribar a ocupar diversos ministeris i el Govern va haver de desplegar a l'Exèrcit.