Publicat 5/1/2020 15:17:01 +01:00CET

El Parlament iraquià prepara una moció per expulsar les tropes dels EUA

Manifestació a Bagdad
AMEER AL MOHMMEDAW/DPA / AMEER AL MOHMMEDAW

MADRID, 5 gen. (EUROPA PRESS) -

Un total de 170 diputats xiïtes han donat suport a una moció per a l'expulsió de les forces militars nord-americanes de l'Iraq que serà presentada al Parlament. Aquesta xifra suposa per si mateixa una majoria absoluta al Parlament, integrat per 329 escons.

Els partits xiïtes han elaborat la proposta que demana l'expulsió de les forces militars nord-americanes en resposta a l'assassinat selectiu del general iranià Qasem Soleimani, que va morir el passat 3 de desembre en un atac d'un dron nord-americà sobre un aeroport de Bagdad.

L'esborrany de la moció, al qual ha tingut accés la televisió kurda Rudaw, inclou la signatura de 170 diputats i suposa posar fi a l'acord amb la Coalició Internacional per Combatre a Estat Islàmic amb l'argument que el grup gihadista ha estat derrotat a l'Iraq i per tant la presència de tropes estrangeres ja no és necessària.

A més obliga el Govern a comprometre's a fer públic qualsevol acord que aconsegueixi en el futur per a la presència d'assessors i formadors militars estrangers i subratlla que ha de fer-se públic el nombre del contingent que entri al país.

A més insta el Govern a "posar fi a totes les activitats de qualsevol força estrangera a la seva terra i evitar que l'espai aeri del país sigui utilitzat amb qualsevol fi" relacionada.

En tercer lloc, emplaça el Govern al fet que present una denúncia contra els Estats Units en el Consell de Seguretat de l'ONU per la "perillosa violació de la sobirania i la seguretat de l'Iraq".

Els partits polítics kurds han anunciat que no acudiran a la sessió parlamentària convocada per aprovar aquesta moció i asseguren que tampoc ho faran alguns polítics sunnites.

"Estat Islàmic està acabat i els acords contra Estat Islàmic del Govern amb la coalició han d'acabar", ha argumentat un diputat del Front Hikma --xiïta--, Hassan Aziz, en declaracions a Rudaw. "Podem expulsar els estrangers de l'Iraq per la llei perquè van arribar també per la llei", ha reblat.

El mateix Parlament iraquià ha anunciat que la moció serà d'obligatori compliment quan sigui aprovada a la cambra. "No necessita l'aprovació del president de la República i serà efectiva des de la data de la votació", informa l'agència de notícies oficial iraquiana, NINA.