Publicat 30/6/2020 17:09:49 +02:00CET

El Parlament del Gabon aprova despenalitzar l'homosexualitat

Bandera LGTBI
PIXABAY - Archivo

MADRID, 30 juny (EUROPA PRESS) -

El Senat del Gabon ha aprovat un projecte de llei que ha presentat el Govern per despenalitzar l'homosexualitat al país, una setmana després que la cambra baixa hagi fet el mateix, per la qual cosa només falta que el president, Ali Bongo, estampi la seva firma per promulgar la llei.

La votació al Senat s'ha saldat amb 59 vots a favor --essencialment els del Partit Democràtic Gabonès (PDG)--, 17 vots en contra i quatre abstencions, per la qual cosa el projecte s'ha aprovat sense modificacions en el text que ja va rebre llum verda a la cambra baixa, segons ha informat el portal de notícies Gabon Review.

El projecte de l'executiu pretén esmenar el Codi Penal i retirar l'article del 2019 que criminalitzava l'homosexualitat. El text indica que "les relacions sexuals entre persones del mateix sexe" no seran punibles, tot i que es manté la prohibició d'"actes impúdics o contra natura envers un individu del mateix sexe i menor de 18 anys".

Després de la votació, el primer ministre, Julien Nkoghe Bekale, ha destacat que els parlamentaris que hi han votat a favor "han fet una obra útil", i ha ressaltat que es tracta d'una votació històrica", tal com ha comunicat l'emissora Radio France Internationale.

El coordinador de les Nacions Unides al país, Stephen Jackson, s'ha mostrat "orgullós" i ha afegit que la votació "va en línia amb la promesa constitucional del Gabon segons la qual 'cada ciutadà té dret al desenvolupament lliure de la seva personalitat' i la determinació de ser un país progressista, modern i inclusiu entre les nacions del món".

"Per l'ONU, aquesta etapa és una dimensió essencial de 'no deixar ningú enrere', que és el pilar del desenvolupament sostenible", ha manifestat, segons el diari gabonés 'La Union'. "Felicitem calorosament el poble, el Parlament, el Govern i el president del Gabon per la decisió que s'ha adoptat avui", ha dit.

La decisió de les autoritats gabonesas de criminalitzar l'homosexualitat va ser aprovada al juliol de 2019 però no va eixir a la llum fins a desembre, provocant una onada de crítiques per part d'activistes i organitzacions no governamentals.

La llei va introduir una pena que pot arribar als sis mesos de presó i una multa de cinc milions de francs CFA (uns 7.600 euros), en un país on el matrimoni homosexual encara és il·legal. En cas que es ratifiqui, el Gabon es convertiria en un dels pocs països de l'Àfrica subsahariana que legalitza les relacions entre persones del mateix sexe.

Contador