Publicat 13/3/2019 9:53:24 +01:00CET

El Parlament britànic votarà aquest dimecres sobre un Brexit caòtic després de rebutjar per segon cop l'acord

LONDRES, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

El Parlament del Regne Unit ha rebutjat aquest dimarts per segona vegada l'acord del Brexit negociat pel Govern de Theresa May i la UE, malgrat els ajustos que la primera ministra va arrencar 'in extremis' al bloc comunitari, precisament, per mirar de convncer els diputats britnics.

La votació s'ha resolt rpidament, després d'un dia d'intens debat a la seu legislativa, per 242 vots a favor i 391 en contra, la qual cosa mostra un resultat de 149 vots, segons informa la cadena britnica BBC. Per partits, 75 'tories' han optat per rebutjar l'acord, mentre que tres laboristes li han donat suport.

La Cambra dels Comuns ja va rebutjar aquest mateix acord el 15 de gener per 202 vots a favor i 432 en contra, una diferncia de 230 vots. Per trobar un rebuig tan contundent, cal remuntar-se fins al 1924, quan el Gabinet de Ramsay MacDonald va patir una srie de derrotes parlamentries, la més gran per un marge de 166 vots.

Després d'aquest revés, May va iniciar una ronda de contactes amb els líders dels grups parlamentaris en la qual es va comprometre a persuadir a Brusselles que donés les garanties que reclama Londres sobre el 'backstop' o el mecanisme d'emergncia per evitar que amb el Brexit torni la 'frontera dura' entre Irlanda del Nord i Irlanda.

Amb aquest objectiu, la 'premier' va viatjar aquest dilluns a la nit a Estrasburg per reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Dues hores i mitja després, va assolir una "interpretació comuna legalment vinculant" sobre el 'backstop'.

Juncker va subratllar llavors que aquests "aclariments" no aporten elements nous, ni reobren l'acord del Brexit, encara que "completen" el text legal per apuntar amb més claredat que el 'backstop' és un mecanisme d'últim recurs, que cap de les parts vol activar-lo i que, si es fa, ser de manera temporal fins a trobar una solució millor.

Aquesta declaració vinculant, per tant, no oferia els canvis exigits pels diputats britnics, que pretenien que el Regne Unit pogués desactivar unilateralment el 'backstop' o almenys fixar un límit temporal. "Completa, no reobre", l'acord del Brexit, va avisar Juncker.

NOVA VOTACIÓ

May ha pres la paraula res més encaixar aquest segon cop. "Lamento profundament la decisió que aquesta cambra ha pres aquest dimarts", ha declarat. "Segueixo creient que aquest acord és el millor i, per tant, l'únic possible", ha afegit.

La inquilina del número 10 ha anunciat que el Govern britnic presentar una moció perqu el Parlament decideixi aquest mateix dimecres si vol un Brexit sense acord. La Cambra dels Comuns ha confirmat posteriorment que la votació se celebrar a les 19.00 (hora local).

May ha defensat "apassionadament" que "la millor manera (d'abandonar la Unió Europea) és fer-ho de manera ordenada", per la qual cosa la moció proposa als diputats que descartin un Brexit catic, i adverteix del "potencial mal" que suposaria el contrari.

En el cas que el Parlament opti per un Brexit ordenat, May ha anunciat que el Govern britnic presentar una segona moció i proposar als comuns que el Regne Unit solliciti a la UE un ajornament de la data en la qual es produir la ruptura entre Londres i Brusselles, prevista actualment pel 29 de mar.

"Per seré molt clara", ha advertit. "Votar en contra de sortir sense acord i per un prrroga (del termini) no resoldr els problemes als quals ens enfrontem", ha indicat. "La UE voldr saber qu volem fer amb aquesta prrroga i aquest Parlament haur de respondre aquesta pregunta", ha avanat.

"Volem revocar l'article 50?, volem celebrar un segon referndum? o volem sortir amb un acord per no amb aquest acord?", ha plantejat. May s'ha mostrat conscient que totes són "opcions gens envejables, per ha retret que, "grcies a la decisió que ha pres aquesta dimarts el Parlament, cal afrontar-les".

ELECCIONS ANTICIPADES

Per la seva banda, el líder laborista, Jeremy Corbyn, ha exigit a la primera ministra que avanci la cita amb les urnes del 2022. May ha protagonitzat una carrera a contrarellotge i aquest dimarts "finalment el rellotge l'ha atropellada": "Ja és hora que hi hagi eleccions generals", ha declarat.

Corbyn ha defensat l'alternativa laborista, que passa per "una unió duanera negociada, accés en el mercat únic i protecció dels drets", per aquesta vegada, a diferncia de la primera votació, no ha esmentat la possibilitat de celebrar un segon referndum sobre el Brexit.

Des del Partit Nacional Escocs (SNP), han advocat per revertir directament l'article 50, és a dir, per cancellar el Brexit. Així, el líder de l'SNP a Westminster, Ian Blackford, ha avanat que aquest dimecres votaran per descartar la sortida sense acord i, si es vota una altre cop aquest dijous, ho faran per prorrogar el termini.

El dirigent escocs ha retret al Govern britnic i al Parlament en el seu conjunt que el poble britnic vas agafar "amb desesperació" a aquesta successió de votacions. "Tenim la responsabilitat d'acabar amb aquesta incertesa", ha sostingut.

La ministra principal d'Esccia i mxima responsable del SNP, Nicola Sturgeon, ha retret a May que hagi "ignorat" de manera reiterada la proposta d'aquest territori britnic i ha tornat a apostar per celebrar un segon referndum que resolgui el "desastre" del Brexit.

A les reaccions s'ha sumat el vicepresident del Partit Unionista Democrtic (DUP), Nigel Dodds, que ha assenyalat que "la millor manera d'assolir un bon acord (del Brexit), la millor manera d'obtenir un acord que pugui rebre vots favorables, és mantenir sobre la taula l'amenaa d'un Brexit desordenat".

"Un cop retires aquesta amenaa ests destinat a que t'ofereixin opcions menys avantatjoses i un coneixement precís que l'altra part sap que no te n'anirs", ha agregat, en declaracions a la cadena de televisió Sky News.

el més llegit

 1. 1

  Agents de paisà controlaran l'ús de la mascareta a Terrassa (Barcelona)

 2. 2

  Mollet del Vallès (Barcelona) farà més PCR a contactes de positius aquesta setmana

 3. 3

  La Generalitat farà cribajes massius de Covid-19 en dos barris de Barcelona

 4. 4

  Apartaments turístics de Girona impulsen una campanya a TikTok per recuperar visitants

 5. 5

  L'Ajuntament de Lleida demana al Govern competència en habitatge per mobilitzar pisos buits