Publicat 26/3/2019 9:32:15 +01:00CET

El Parlament arrabassa el timó del Brexit a May amb la dimissió de tres membres del seu Govern

El Parlamento británico arrebata el timón del Brexit a May con la dimisión de tres miembros de su Gobierno
-/House Of Commons via PA Wire/d / DPA

LONDRES, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

El Parlament britnic ha assestat aquest dilluns un nou revés a la primera ministra, Theresa May, amb l'aprovació de l'anomenada Esmena Letwin, que permet al Parlament assumir el timó sobre les decisions relatives al Brexit. L'esmena ha tirat endavant amb el suport de tres secretaris d'estat que han dimitit dels seus crrecs per votar en contra de May.

Els que crrecs que han dimitit són el secretari d'Estat de Negocis, Richard Harrington; el secretari d'estat d'Afers Exteriors, Alistair Burt, i el secretari d'estat de Sanitat, Steve Brine.

Els tres membres del Govern de May que han dimitit s'inclouen entre els 30 diputats conservadors que han votat en contra del criteri del Govern britnic i a favor de l'Esmena Letwin, incloses veus destacades que donen suport a la continutat del Regne Unit en la UE com Dominic Grieve.

A més, crida l'atenció que fins a vuit diputats del Partit Laborista hagin votat amb el Govern britnic i en contra de l'Esmena Letwin.

El Parlament ha aprovat així l'esmena amb 329 vots a favor i 302 en contra, un marge molt més gran del que esperaven els analistes. La inicativa plantejada pel diputat conservador sir Oliver Letwin per la qual el Parlament tindria el poder de confeccionar l'agenda de votacions i arrabassaria així de manera efectiva el control del Brexit a May amb l'objectiu d'assolir una nova majoria per superar l'actual bloqueig després del rebuig en dues vegades dels Comuns de l'Acord de Retirada que defensa May.

La proposta modifica les normes del Parlament de manera excepcional i per a un sol dia, el 27 de mar, perqu els diputats puguin debatre i votar fórmules alternatives sobre el Brexit en el que es coneix en argot parlamentari com "vot indicatiu". Així, els diputats previsiblement podran votar sobre un "Brexit més tou" o plantejar la posiblidad de convocar un segon referndum.

Amb aquesta votació es plasma la derrota de May, que havia ofert als Comuns una srie de votacions alternatives sobre el Brexit dirigides sempre pel Govern perqu permetre al Parlament assumir l'agenda del Brexit seria "un precedent desagradable".

Immediatament després, la Cambra dels Comuns ha votat sobre l'esmena plantejada per la diputada laborista Margaret Beckett, que exigeix que el Parlament pugui votar per sollicitar una nova prrroga del Brexit si no s'ha assolit aprovar l'Acord de Retirada el 5 d'abril. No obstant aix, aquesta inciativa ha estat derrotada pel Govern britnic i els seus aliats amb 314 vots contra 311.

Aquest mateix aquest dilluns May reconeixia en seu parlamentria que no compta amb el suport necessari per sotmetre el seu acord de Brexit a una tercera votació a la Cambra dels Comuns, tot i que ha deixat clar que seguir discutint amb els parlamentaris per obtenir el seu suport.