Publicat 06/03/2021 18:50CET

El papa a l'Iraq: "Nosaltres, els creients, no podem callar quan el terrorisme abusa de la religió"

El papa en la trobada interreligiosa a Ur
Ameer Al Mohammedaw/dpa

ROMA, 6 mar� (EUROPA PRESS) -

El papa ha arremès a l'Iraq contra la "proliferació d'armes" i les "tèrboles maniobres" dels diners al mateix temps que ha demanat als fidels de totes les religions "transformar" l'odi en "instruments de pau".

"Hostilitat, extremisme i violència no neixen d'un esperit religiós; són traïcions a la religió. I nosaltres, els creients no podem callar quan el terrorisme abusa de la religió", ha exclamat Francisco en el seu tercer discurs al país.

El pontífex ha viatjat a primera hora del matí a Nayaf, on l'ha rebut el gran aiatol·là Ali al-Sistani, una autoritat religiosa molt respectada entre els xiïtes, que va contribuir a la caiguda de l'Estat Islàmic en convidar els iraquians a lluitar en contra seva al 2014.

La trobada de gairebé una hora ha estat privada i sense presència de periodistes, però el Vaticà ha informat que el papa ha agraït a Ali al-Sistani el seu suport i defensa dels més febles i perseguits en els difícils anys de guerra i terror.

Després, el papa s'ha desplaçat en helicòpter fins a Ur, una de les més antigues i importants ciutats sumèries, el lloc on la Bíblia explica que va néixer Abraham, patriarca que uneix les tres religions monoteistes: jueus, cristians i musulmans.

El papa, que ha dedicat al diàleg interreligiós la seva segona jornada a l'Iraq, ha deixat clar que l'"ofensa més blasfema és profanar el seu nom odiant el germà".

Davant líders de diverses confessions ha assenyalat: "Ens toca a nosaltres exhortar amb força els responsables de les nacions perquè la creixent proliferació d'armes cedeixi el pas a la distribució d'aliments per a tothom. Ens correspon a nosaltres fer callar els retrets mutus per donar veu al crit dels oprimits i dels descartats del planeta; massa manquen de pa, medicines, educació, drets i dignitat".

També ha demanat que es respecti la llibertat religiosa. Per al papa, és clar que el paper de les religions passa perquè "surtin a la llum les tèrboles maniobres que giren al voltant dels diners i demanar amb força que aquest no serveixi sempre i només per alimentar les ambicions sense fre d'uns quants".

Abans de la seva al·locució, el papa ha escoltat alguns testimoniatges de persones que han encarnat la fraternitat entre religions. Per exemple, la història de Dawood i Hasan, un cristià i un musulmà que, sense deixar-se descoratjar per les diferències, van estudiar i van treballar junts.

"Quantes persones aquí, en el silenci i la indiferència del món, han emprès camins de fraternitat!", ha manifestat. El pontífex ha instat tots els joves del país a descobrir germans, tal com predica en la seva tercera encíclica 'Fratelli Tutti'.

"Aquest és el camí, sobretot per als joves, que no poden veure els seus somnis destruïts pels conflictes del passat. És urgent educar-los en la fraternitat, educar-los perquè mirin les estrelles.
És una autèntica emergència; serà la vacuna més eficaç per a un futur de pau", ha assenyalat.

D'altra banda, també s'ha fet càrrec "dels sofriments indescriptibles de la guerra", que han obligat molta gent a abandonar casa i pàtria a per buscar un futur per als seus fills.

Si bé, ha elogiat "la voluntat ferma" dels qui decideixen romandre a la terra dels seus pares, també ha demanat que els qui no ho van aconseguir i van haver de fugir "trobin un acolliment benèvol, digne de persones vulnerables i ferides".

Per això, ha reivindicat que la vida humana "val pel que és i no pel que té, i que les vides dels nens per néixer, gent gran, migrants, homes i dones de tots els colors i nacionalitats sempre són sagrades i compten com les de tots les altres". Per al papa, el somni de Déu és que la família humana "sigui hospitalària i acollidora amb tots els seus fills" i "camini en pau".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés