Publicat 09/03/2024 18:54

El Papa demana a Zelensky "valentia" per alar la "bandera blanca" i negociar amb Rússia

Archivo - Arxivo - El Papa en una foto d'arxiu
Evandro Inetti/ZUMA Press Wire/d / DPA - Archivo

Ho diu en una entrevista de la Radiotelevisió Sussa RSI que es preveu emetre el dia 20

ROMA, 9 març (EUROPA PRESS) -

El Papa ha instat al govern de Volodimir Zelensky a tenir "valentia" per alar la "bandera blanca" i negociar la fi de la guerra amb Rússia.

"És més fort que vegi la situació, que pensi en el poble, que tingui el valor de la bandera blanca, per negociar. Avui es pot negociar amb l'ajuda de les potncies internacionals. La paraula negociar és valenta", ha declarat.

Francesc, en una entrevista enregistrada el febrer amb la Radiotelevisió Sussa RSI, abans de l'última oferta de divendres del president turc Tayyip Erdogan d'acollir una cimera entre Ucrana i Rússia per posar fi a la guerra.

"Quan veus que ests derrotat, que les coses no van, has de tenir el coratge de negociar. Et fa vergonya, per amb quants morts acabar? Negociar a temps, buscar alguns pasos que intervinguin. En la guerra d'Ucrana, n'hi ha molts. Turquia s'ha ofert. I uns altres. Que no tinguin vergonya de negociar abans que empitjori", ha dit en l'entrevista que es preveu emetre el 20 de mar per de la qual alguns mitjans italians ja han avanat fragments.

El Papa també ha contestat una pregunta sobre si s'havia ofert a negociar en els conflictes d'Ucrana i de la Franja de Gaza: "Sóc aquí, i punt. He enviat una carta als jueus d'Israel, perqu reflexionin sobre aquesta situació. Negociar mai és rendir-se. És el valor de no portar el país al sucidi. Els ucranesos, amb la histria que tenen, pobrets, els ucranesos en l'poca de Stalin quant van patir....".

LA INDÚSTRIA ARMAMENTÍSTICA

El Papa ha criticat que darrere de les guerres "est la indústria armamentística".

"Saps on són avui les inversions que donen més ingressos? La fbrica d'armes. Es guanya per matar. Més ingressos: la fbrica d'armes. Una guerra terrible", ha afegit.

A més, ha recordat que quan va viatjar l'any 2014 a Redipuglia (Itlia) va plorar davant del monument commemoratiu de la Primera Guerra Mundial.

"Després em va passar el mateix a Anzio. Aleshores cada 2 de novembre vaig a un cementiri a celebrar-ho. L'última vegada vaig ser al cementiri britnic i vaig mirar l'edat dels nois. Ja ho he dit, per ho repetiré: quan es va commemorar el desembarcament de Normandia, tots els caps de Govern van celebrar aquesta data, per ningú va dir que en aquesta platja van quedar fins a 20.000 nois", ha afirmat, i ha repetit: "La guerra és una bogeria, és una bogeria".

També li han preguntat com responen els líders polítics que rep en el Palau Apostlic quan els demana la pau: "Hi ha qui diu: és veritat per cal defensar-se... I aleshores t'adones que tenen la fbrica d'avions per bombardejar als altres. Defensar-nos no, destruir. Com acaba una guerra? Amb mort, destrucció, nens sense pares. Sempre hi ha alguna situació geogrfica o histrica que provoca una guerra... Pot ser una guerra que sembla només per raons prctiques. Per darrere d'una guerra est la indústria armamentística, i aix significa diners".

El Papa també ha explicat que tots els dies a les set de la tarda truca per telfon al sacerdot argentí Gabriel Romanelli, rector de la Sagrada Família de Gaza. "600 persones hi viuen i expliquen el que veuen: és una guerra. I la guerra la fan dos, no un. Els irresponsables són aquests dos que fan la guerra. Després, no només est la guerra militar, est la "guerra de guerrilles", diguem, de Hamás, un moviment que no és un exrcit. És quelcom dolent", ha reflexionat.

I ha instat a no perdre l'esperana: "Mirem la histria, les guerres que hem viscut. Totes acaben en acord".