Actualitzat 23/05/2019 12:59 CET

Pablo Ibar esquiva la pena de mort després de condemnar-lo el jurat a cadena perpètua per un triple crim a Florida


EUROPA PRESS - Archivo

La defensa presentarà un recurs en considerar que té "armament probatori de sobres" perquè prosperi

BILBAO, 23 Maig (EUROPA PRESS) -

Pablo Ibar, ciutadà hispanoamericà i nebot del conegut boxador basc José Manuel Ibar Azpiazu, "Urtain", ha aconseguit esquivar aquest dimecres la condemna a mort, en no aconseguir el jurat l'unanimitat necessària per a una sentència de pena cabdal, com pretenia la Fiscalia, pel triple assassinat el 27 de juny del 1994 a Miramar (Florida) de Casimir Sucharski, propietari d'un club nocturn, i les ballarines Sharon Anderson i Marie Rogers. El Tribunal popular l'ha condemnat a cadena perpètua, i la defensa ja prepara un recurs per aconseguir la seva llibertat.

Ibar, de 47 anys d'edat, ha passat 25 anys a la presó, 16 d'ells al 'corredor de la mort', a la presó de Raifrod. El 2016 la Cort Suprema de Florida va anul·lar la sentència de pena de mort i va ordenar repetir el judici, en determinar que havia tingut "una defensa ineficaç" i havia estat condemnat a partir de proves "febles i escasses".

Malgrat els 25 anys de procés extraordinari, no conclourà amb la sentència del jurat d'aquest dimecres perquè la representació legal de l'acusat ja prepara un recurs, en considerar que té "armament probatori de sobres" per obtenir la seva excarceració.

En aquest quart judici que s'ha celebrat contra ell al Tribunal de Fort Lauderdale, els membres del jurat --set dones i cinc homes, dels quals cinc són afroamericans, quatre hispans i tres anglosaxones-- han condemnat Pablo Ibar a cadena perpètua, després de declarar-lo culpable el 19 del passat mes de gener.

Ibar va ser detingut el 14 de juliol del 1994 a Miami Dade per una violació de domicili i robatori, delictes pels quals va ser condemnat a vuit anys de presó. El 8 d'agost d'aquell any va ser acusat del triple crim comès a Miramar, malgrat que aquest sempre va defensar la seva innocència i va assegurar que aquella nit havia estat amb la seva parella, Tanya Quiñones, amb la qual posteriorment es va casar.

El primer judici va ser declarat nul per falta d'acord del jurat, el segon ajornat, però l'any 2000 se'l va considerar culpable i va ser condemnat a mort. Després dels recursos de la defensa, el 2016 el Tribunal Suprem de Florida va anul·lar la condemna a pena cabdal i va ordenar repetir la vista oral.

VÍDEO

Aquest dimecres, últim dia de la nova vista oral, les parts han presentat les seves conclusions finals i la Fiscalia ha reiterat la seva petició de condemna a mort per a l'acusat. La representant del ministeri públic, en el seu últim al·legat, ha assegurat que Pablo Ibar no és el "bon home" que la seva família ha descrit en el seu testimoniatge a la vista oral, sinó "un assassí".

A més, ha tornat a sol·licitar que es mostrés el vídeo en què es veu el triple crim de Miramar. "Vostès són testimonis del malson. Vint-i-dos minuts que van posar fi a la vida d'aquestes tres persones", ha afirmat la fiscal adreçant-se al tribunal popular.

Una càmera de seguretat instal·lada al domicili de Casimir Sucharski va gravar dos homes, amb la cara tapada, que entraven a casa seva, colpejaven les víctimes i, després, les mataven a trets (aquestes últimes imatges s'han eliminat). A més, es veia un dels assaltants que es treia la samarreta amb la qual es cobria la cara. Les imatges, de molt mala qualitat, van ser les que van portar a la detenció de Pablo Ibar i a la seva condemna a mort l'any 2000.

Els advocats del processat han intentat convèncer els membres del jurat que Pablo Ibar no havia de ser condemnat a la pena cabdal. Per aquest motiu, han insistit en els "nexes" que Ibar té amb la seva família i el que suposaria la seva pèrdua.

CADENA PERPÈTUA

Posteriorment, el jurat s'ha retirat a deliberar. Després del recés, s'han tornat a citar les parts i el coordinador del Tribunal popular ha donat a conèixer la seva sentència de cadena perpètua.

Durant el procés, Dennis Bailey ha acceptat la majoria de les proves i testimonis que ha sol·licitat el ministeri públic, i ha rebutjat gran part de les mocions plantejades per la representació legal de l'acusat, per la qual cosa la representació legal d'Ibar considera que té arguments per impugnar la sentència.

Entre altres coses, Bailey va apartar del jurat la persona que es va retractar posteriorment del veredicte, en al·legar que havia rebut "pressions", sense investigar els fets, i també va permetre que en la segona part del judici, a instàncies de la Fiscalia, el tribunal popular tingués en compte un cas de robatori i violació de domicili comesa a Miami Dade tres setmanes després del triple crim a Miramar, pel qual Pablo Ibar va ser condemnat a vuit anys de pena, que ja va complir.

Durant la vista oral, el mateix Ibar va perdre els nervis en la sessió del passat dilluns i va acusar el jutge d'anar en contra d'ell i d'afavorir constantment el ministeri" públic.

RECURSOS

En qualsevol cas, la sentència del jurat d'aquest dimecres no posarà fi a aquests 25 anys del procés, perquè la defensa recorrerà a la resolució davant del Tribunal d'Apel·lacions del Quart Districte de Florida, en considerar que té "armament probatori de sobres" perquè s'anul·li la condemna i se celebri un nou judici, el cinquè.

Segons el portaveu de la 'Associació contra la Pena de Mort Pablo Ibar', Andrés Krakenberger, aquesta vista oral ha estat "plagada d'irregularitats", la qual cosa els permet tenir esperances en què es tornarà a anul·lar. No obstant això, ha apuntat que, probablement, aquest nou procés del recurs d'apel·lació s'allargaria durant sis anys i considera que organitzar una repetició de la vista oral suposaria dos anys més.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés